Kulinarne oblicze polskich świąt zmienia się. Ma to swoje odbicie w hasłach, które wpisujemy w wyszukiwarkę Google.Coraz więcej użytkowników internetu szuka lekkostrawnych zamienników tradycyjnych potraw i wegańskich przepisów na Wigilię. Na wegańskim świątecznym stole nie znajdziemy żadnych ryb, nabiału ani mięsa. Z kolei, tofurnik, jagielnik i seleryba to kulinarne przeboje w domu każdego weganina. Te wegańskie dania smakują nawet mięsożercom, dlatego warto je wprowadzić do świątecznego menu.

Współczesny wegetarianizm i weganizm to nie tylko bezmięsna, ale styl życia, który staje się coraz popularniejszy. Warzywa są bogatym źródłem żelaza, magnezu czy wapnia. Ich codzienne spożywanie poprawia odporność oraz wygląd cery i zapobiega rozwojowi groźnych chorób. Niedawno pisaliśmy, że Warszawa jest rajem dla roślinożerców. Amerykański serwis HappyCow umieścił stolicę polski na siódmym miejscu w rankingu Top Vegan-Friendly Cities. Z kolei dwie polskie restauracje znalazły się na liście najlepszych wegańskich knajp w Europie. 

Dania wegańskie na święta: wegański pasztet z soczewicy

Fot. Getty Images

Przepis:

200 g suchej soczewicy

4 średnie marchewki

1 średnia cebula

4 łyżki oleju

sól ziołowa

pieprz

łyżka słodkiej papryki

1/2 łyżeczki curry

ząbek czosnku

Soczewicę dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą i zalej ją dużą ilością wody. Gotuj strączki przez 30-40 minut, następnie odsącz je i ostudź. Obrane marchewki zetrzyj na dużych oczkach tarki i wymieszaj je z ugotowaną soczewicą. Na patelni podsmaż posiekaną cebulę i dodaj do niej wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem przepuszczonym przez praskę. Po kilku minutach zdejmij patelnię z ognia i dodaj wszystkie składniki do soczewicy i marchewki. Całość wymieszaj. Następnie przełóż ją do nasmarowanej tłuszczem keksówki i piecz przez ok. 50 min. w 190 stopniach.