TORT CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWY
12 porcji
Przygotowanie: 60 minut
Pieczenie: 45 minut
Studzenie: 60 minut
160 g gorzkiej czekolady w kawałkach,
160 g masła, 5 jajek, 130 g drobnego
cukru, 130 g tartych migdałów,
35 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej,
3 łyżki mąki tortowej, 2 łyżki wiśni
z konfitury lub likieru, szczypta soli morskiej
Krem: 600 ml śmietanki kremówki,
2 opakowania Śmietan-fixu,
100 ml wiśniówki,
100 g tartej czekolady mlecznej,
2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią
1. Nagrzej piekarnik do 180°C. 160 g czekolady i masło rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź.
2. Żółtka utrzyj z cukrem do białości.
3. Wiśnie posiekaj.
4. Połącz krem z żółtek z przestudzoną czekoladą z masłem, tartymi migdałami, mąką, posiekanymi wiśniami, posiekaną czekoladą.
5. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Połącz je z resztą ciasta.
6. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto, wyrównaj.
7. Piecz w temperaturze 180°C przez 35-45 minut.
8. Pozostaw w tortownicy na 20 minut przed wyjęciem.
9. Wyjmij z tortownicy i przełóż do góry dnem. Ostudź.
10. Przygotuj krem: ubij śmietanę ze Śmietan-fixem i cukrem waniliowym.
11. Wymieszaj delikatnie z wiśniówką i tartą czekoladą. Śmietana musi być bardzo dobrze schłodzona.
12. Posmaruj zimny tort kremem.
13. Udekoruj wiśniami z likieru lub konfitury.
14. Podawaj z wiśniówką.