TORT CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWY

12 porcji

Przygotowanie: 60 minut

Pieczenie: 45 minut

Studzenie: 60 minut

160 g gorzkiej czekolady w kawałkach,

160 g masła, 5 jajek, 130 g drobnego

cukru, 130 g tartych migdałów,

35 g gorzkiej czekolady drobno posiekanej,

3 łyżki mąki tortowej, 2 łyżki wiśni

z konfitury lub likieru, szczypta soli morskiej

Krem: 600 ml śmietanki kremówki,

2 opakowania Śmietan-fixu,

100 ml wiśniówki,

100 g tartej czekolady mlecznej,

2 opakowania cukru z prawdziwą wanilią

1. Nagrzej piekarnik do 180°C. 160 g czekolady i masło rozpuść w kąpieli wodnej, ostudź.

2. Żółtka utrzyj z cukrem do białości.

3. Wiśnie posiekaj.

4. Połącz krem z żółtek z przestudzoną czekoladą z masłem, tartymi migdałami, mąką, posiekanymi wiśniami, posiekaną czekoladą.

5. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Połącz je z resztą ciasta.

6. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłóż papierem do pieczenia, wlej ciasto, wyrównaj.

7. Piecz w temperaturze 180°C przez 35-45 minut.

8. Pozostaw w tortownicy na 20 minut przed wyjęciem.

9. Wyjmij z tortownicy i przełóż do góry dnem. Ostudź.

10. Przygotuj krem: ubij śmietanę ze Śmietan-fixem i cukrem waniliowym.

11. Wymieszaj delikatnie z wiśniówką i tartą czekoladą. Śmietana musi być bardzo dobrze schłodzona.

12. Posmaruj zimny tort kremem.

13. Udekoruj wiśniami z likieru lub konfitury.

14. Podawaj z wiśniówką.