Cukiernie w Warszawie: Miss Mellow

Miss Mellow to mikroskopijna cukiernia i kawiarnia w jednym, założona przez Alę Gabillaud i Krzysztofa Kowalskiego. Lokal mieści się na ulicy Wilczej i ma spore grono zwolenników. W tym sweet spocie zjemy rzemieślnicze ciasta i wypijemy pyszną kawę od warszawskiej palarni Java Coffee Roasters. Hitem cukierni, za którym przepada m.in. Monika Brodka są pączki z yuzu (w ofercie są też nadzienia: solony karmel, pistacja i krem waniliowy), szwedzkie bułeczki o nazwie semla i kremowy sernik.

 

Cukiernie w Warszawie: Słodki i Słony

To miejsce od lat jest w czołówce warszawskich cukierni. Słodki i Słony jest cukiernią i restauracją w jednym. Wszystko to powstało dzięki wyobraźni i znajomości sztuki kulinarnej i cukierniczej Magdy Gessler. Współwłaścicielką lokalu jest jej córka - Lara Gessler. Słodki i Słony jest oczkiem w głowie młodej restauratorki. Jej wypieki są warte swojej ceny - tu z rozrzewnieniem wspominamy letnie drożdżówki z wiśniami i uginające się od ilości nadzienia jagodzianki.

Cukiernie w Warszawie: Kukułka

Założycielką cukierni na ulicy Mokotowskiej jest Dominika Krzemińska, związana z restauracją Przegryź. Co znajdziemy w ofercie Kukułki? Właścicielka specjalizuje się w bezach, sernikach i tartaletkach, których kruchy spód traktuje jako tło zmieniających się wraz z sezonem owoców. Mocną stroną Kukułki są też maślane drożdżówki z owocami i kruszonką. Wystrój lokalu to dzieło studia Beza Projekt, podczas remontu zachowano oryginalne podłogi wykonane z czarno-białych gorsecików.

Cukiernie w Warszawie: MUUS

Tu jest jak w bajce. Już od samych drzwi wita nas pastelowa lada z blatem lastryko i witryną wypełnioną słodkościami. W różowym wnętrzu aż roi się od uroczych dodatków - kubeczków, sitek, łyżeczek, paterek na ciastka. W menu MUUS znajdziecie m.in. tort czekoladowy z konfitura porzeczkową, warstwą prażynek i owocami, brownie z musem bazyliowym, owocami i jadalnymi bratkami, ptysie, serniki i musujące wino. 

Cukiernie w Warszawie: MOD donuts

Słynne na całą Warszawę pączki z dziurką są wypiekane przy Oleandrów 8 w restauracji MOD, ale można je kupić w różnych miejscach, np. Regina Bar albo w Storze. MOD donuts to wypieki w wersji slow, zdobione są polewami otrzymywanymi z naturalnych składników. Sezonowe owoce, suszone kwiaty, kwiaty jadalne, czekolada. Oferta MOD jest bardzo bogata, a kolekcje smakowe zmieniają się z każdym sezonem. Nasz numer jeden? Pączek z hibiskusem i matchą.

 

Cukiernie w Warszawie: Lukullus w St. Tropez

Tego miejsca nie mogło zabraknąć w naszym rankingu. W ubiegłym roku Lukullus otworzył kolejny lokal w Warszawie. Tym razem na warszawskim Powiślu. W Lukullusie w St. Tropez na ulicy Rozbrat zjemy jednak nie tylko ciastka. Miejsce specjalizuje się w rzemieślniczych lodach w autorskich smakach. Smaki są naprawdę nietuzinkowe, to np. matcha i yuzu, syrop klonowy i orzechy pekan czy maliny i róża damasceńska. Imponuje też wystrój! We wnętrzu widać inspirację estetyką lat 80. i 90., pracami Carlo Scarpy i twórczością designerów z grupy Memphis.