O ile wybór kosmetyków czy elementów garderoby na wakacje nie sprawia większych trudności, o tyle ułożenie zbalansowanego jadłospisu na upały dla wielu osób okazuje się wyzwaniem. I mimo że latem mamy mniejszy apetyt i myślimy wyłącznie o orzeźwiających napojach, to nie możemy zapomnieć o dostarczaniu organizmowi potrzebnych składników odżywczych w diecie.

Posiłki na upały powinny być lekkie, ale bogate w sezonowe składniki. Co powinno znaleźć się na naszych talerzach w upalne dni? I na jaką alternatywę dla napojów kolorowych postawić? Zapytaliśmy specjalistów z Lokalnego Rolnika, czyli Wirtualnych Targów Prawdziwego Jedzenia.

Co pić podczas upałów: woda smakowa

Niegazowana, musująca, silnie gazowana – woda, najzdrowszy i najlepszy sposób na ugaszenie pragnienia, co niby jest banałem, a jednak mamy z tym wciąż problem. Według statystyk ponad połowa Polaków nie nawadnia swojego organizmu w odpowiedni sposób. Niektórzy z nas mają też problem z tym, że woda po prostu nam nie smakuje. Jeżeli nie lubisz jej smaku, możesz go urozmaicić, dodając do wody ulubione owoce. Zwłaszcza latem wybieraj te, które są dostępne tylko w tym sezonie, np. truskawki lub maliny, w dowolnej formie: wyciśniętego soku, w plastrach lub całości. Niezależnie od pory roku polecamy klasyczną lemoniadę. Potrzebna Ci będzie tylko woda i sok z cytryny (oraz trochę organicznego cukru, jeśli wolisz smak słodko-kwaśny). Przygotuj napój na noc, wstaw go do lodówki i ciesz się chłodzącą lemoniadą o poranku – śmiało może konkurować z mrożoną kawą. Do domowej wody smakowej idealnie pasuje kilka listków mięty.

Co pić podczas upałów: koktajle 

Rano, gdy czasu zawsze jest za mało, a zapotrzebowanie kaloryczne organizmu wysokie, postaw na śniadanie, które zapewni instant zastrzyk energii. Źródło potrzebnych witamin i przeciwutleniaczy stanowią zdrowe koktajle przygotowane na bazie wody, mleka lub napojów roślinnych. By posiłek był maksymalnie pożywny, warto dodać węglowodany w postaci płatków owsianych albo kaszy jaglanej. Zdrowy tłuszcz zapewni siemię lniane, a białko – orzechy, zarówno ziemne, jak i włoskie. Składniki zmiksuj w blenderze, nie zapominając o słodkich sezonowych dodatkach takich jak borówki, morele czy jagody. Wolisz wytrawne śniadania? Zblenduj pół szklanki płatków owsianych, 500 ml maślanki i pół awokado, a całość dopraw szczyptą soli i pieprzu.

Co jeść podczas upałów: warzywa na surowo

Pomysł na lunch, gdy za oknem panuje skwar? Lekka sałatka z sezonowych warzyw, a jest z czego wybierać. Bób, brokuły, cukinia, kapusta, pomidory – właśnie latem warzywniaki mają szczególnie dużo do zaoferowania. Jeśli nie lubisz czekania w kolejkach, ulubione warzywa możesz zamówić na wirtualnych targach, np. na www.lokalnyrolnik.pl, gdzie znajdziesz plony z czystą etykietą, od zaufanych rolników. Zamówienie możesz odebrać z punktów stacjonarnych zlokalizowanych w największych polskich miastach lub bezpośrednio od kuriera. Surowe warzywa świetnie zdają egzamin jako przekąski. Chrupiąca kalarepa lub młoda marchewka to idealna propozycja na drugie śniadanie. Komponując tradycyjny obiad, pamiętaj o fasolce szparagowej i kalafiorze.

Co jeść podczas upałów: zimne zupy

Wytrawne zupy na zimno skutecznie gaszą pragnienie i głód. Do przygotowania chłodnika przyda Ci się jogurt, kefir, maślanka albo zsiadłe mleko. Najpopularniejsza wersja zimnej zupy bazuje na botwince, której zawdzięcza głęboki, różowy kolor. Do chłodnika obowiązkowo dodaj rzodkiewkę, ogórek, pęczek szczypioru, jajko i dużą ilość kopru. Jeżeli nie przepadasz za burakami, w ich miejsce dodaj więcej ogórka, startego lub pokrojonego w kostkę. Co powiesz na kulinarną podróż do Hiszpanii, której mieszkańcy w upały jedzą gazpacho? Andaluzyjska zupa zachwyca intensywnym smakiem pomidorów w towarzystwie papryki i ogórków. To dobra opcja dla fanów pikantnej kuchni.

Platformy, za pomocą których zamówisz lokalne, zdrowe produkty i warzywa sezonowe:

LokalnyRolnik.pl

Inaczej Wirtualny Targ Prawdziwego Jedzenia. Daje możliwość łatwego i wygodnego zakupu rzemieślniczych wyrobów, a także owoców i warzyw od rolników i sadowników. Platforma oferuje zdrowe jedzenie z zaufanego źródła, w cenach zbliżonych do sklepowych. Lokalny Rolnik zachęca do życia w zgodzie z przepisem na zrównoważony świat – harmonią między zdrowym społeczeństwem, prosperującymi społecznościami lokalnymi oraz czystą planetą. Platforma współpracuje z ponad 120 rolnikami i wytwórcami z całej Polski, którzy w każdym tygodniu aktualizują swoją ofertę na internetowym targu. Zaufani dostawcy oferują ponad 3 500 produktów z czystą etykietą, m.in. warzywa i owoce z ekologicznych upraw, wiejskie jaja i nabiał, mięso, wędliny i ryby z małych hodowli, przetwory, tradycyjne wyroby piekarnicze i cukiernicze. Zakupy dostarczane są w całej Polsce, a dodatkowo we Wrocławiu, w Krakowie, na Śląsku i w Warszawie można je zamówić bez kosztów dostawy i odebrać w jednym z Punktów Odbioru. Więcej informacji dostępnych jest na www.lokalnyrolnik.pl i social mediach platformy.

Zielona Skrzynka

Zielona Skrzynka to warzywniak online, który wziął się z pasji do gotowania i miłości do wszystkiego co zielone. Założyciele piszą o sobie: "Jesteśmy w 100% polską, rodzinną firmą i wszyscy mamy co najmniej lekkiego bzika na punkcie warzyw i owoców. Dobrze znamy się z najfajniejszymi lokalnymi rolnikami, a kiedy w kraju pogoda nie sprzyja uprawie, współpracujemy ze sprawdzonymi hodowcami z całej Europy i importerami zza oceanu. Nasze warzywa nie zawsze wyglądają jak z obrazka, ale nigdy nie szczędzimy starań, żeby były świeże, z najsmaczniejszych odmian i bezpiecznych upraw. Zieloną Skrzynkę stworzyliśmy z myślą o rasowych Warzywożercach, którym szkoda czasu na zakupy i podniebienia na marketowe smaki".

Ovocovo

Platforma dostarczająca sezonowe owoce i warzywa założona przez rodziców, którym zależało na tym, żeby zdrowo jadły ich dzieci. A potem nie tylko oni i ich dzieci, a cały region wokół Poznania. Pełne zdrowia boxy platforma dostarcza bezpłatnie 2 razy w tygodniu - w każdy wtorek oraz piątek. Zawsze świeże i starannie zapakowane.