Matcha, to ostatnio jeden z najmodniejszych dodatków do wypieków. Japońska sproszkowana zielona herbata nadaje ciastom i deserom wyjątkowego smaku. Jej sproszkowane liście mają delikatny smak. Uwielbiają ją fani azjatyckiej kuchniMatchę w Japonii dodaje się ją niemal do wszystkiego, nawet do ramenu. Właściwości matchy też są wyjątkowe. Zielony proszek to bardzo silny antyoksydant, bogate źródło katechin, które działają przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo. Z kolei, regularne picie herbaty matcha przyspiesza metabolizm organizmu, a także uspakaja i relaksuje. Jakie ciasta z matchą sprawdzą się podczas świąt? Pewniakiem jest zielony sernik z matchą, którym zajada się już cały świat. Jeśli przepadacie za tradycyjnym tiramisu, to koniecznie spróbujcie go w wersji zielonej. Biszkopty zamiast w kawie, moczymy w zielonej herbacie. Więcej przepisów poniżej:


Ciasta świąteczne z matchą: tiramisu (przepis od Moya Matcha)

Znalezione obrazy dla zapytania matcha przepisy

Składniki:

250g mascarpone
3 jajka
80g cukru
1 łyżeczka Moya Matcha Codzienna
50ml wody
200g biszkoptów
30ml rumu
Moya Matcha Tradycyjna do posypania na wierzchu

Przygotowanie:

W misce, wymieszać żółtka z matchą i z cukrem. Do masy dodać serek mascarpone. W oddzielnej misce ubić białko. Zmiksować zawartość dwóch misek. Przy pomocy chasenu lub spieniacza do mleka wymieszać matchę z wodą. Namoczyć biszkopty w przygotowanej matchy. Wyłożyć biszkopty do salaterek i wlać masę na biszkopty. Na koniec, całą masę posypać na wierzchu matchą. Wstawić do lodówki, żeby się schłodziło.

Ciasta świąteczne z matchą: ciasto matcha z białą czekoladą 

Składniki:

1 szklanka mąki orkiszowej

4 łyżki sproszkowanej herbaty matcha

1/2 tabliczki białej czekolady

50 g masła 

2 jajka

1 łyżeczka aromatu waniliowego

1/3 szklanki posiekanych migdałów

Czekoladę roztop z masłem w kąpieli wodnej. Odstaw masę do wystudzenia. W misce ubij jajka z mąką i wanilią. Wymieszaj masę z herbatą matcha, migdałami oraz roztopionym masłem i czekoladą. Przelej ciasto na niewielką blachę do brownie. Piecz je przez ok. 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Wierzch ciasta możesz posypać wiórkami kokosowymi lub udekorować różowym cukrem bądź roztopioną, białą czekoladą.