Jesienne śniadanie - placki z dyni

Dynia ma niejedno oblicze. To sezonowe, jesienne warzywo doskonale sprawdza się jako dodatek do wytrawnych dań. Uwielbiamy przyrządzać z jego udziałem rozgrzewającą zupę krem, czy nawet słodkie desery. Dzięki zbitej konsystencji i neutralnemu smakowi dynia mistrzowsko sprawdza się w wypiekach. Z jej udziałem można zrobić korzenne ciasto (sprawdź przepis >>) oraz pyszne, zdrowe placuszki - i to bez glutenu! Z czym najlepiej smakuje królowa jesiennych straganów? Warto łączyć ją z cynamonem, kardamonem, mlekiem kokosowym, syropem klonowym lub wanilią. Taka mieszanka to idealny pomysł na dobre rozpoczęcie dnia!

Bezglutenowe placki z dyni - przepis

Składniki:

1 i 1/4 szklanki mąki kukurydzianej

2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki soli

1 duże jajko

1/2 szklanki puree z dyni

1 łyżeczka miodu

1 szklanka mleka migdałowego

2 łyżeczki jogurtu greckiego

2 łyżeczki cynamonu

W dużej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Do sypkich składników dodaj mokre produkty i dokładnie połącz masę mikserem. Rozgrzej patelnię i na maśle klarowanym lub oleju kokosowym smaż porcję ciasta nałożoną łyżką. Placuszki przełóż na drugą stron gdy lekko się zetną, a na ich wierzchu pojawią się bąbelki. To danie najlepiej smakuje z miodem, syropem klonowym lub mlekiem kokosowym. Smacznego!