Prawdziwy barszcz wigilijny wymaga sporej cierpliwości - jego przygotowanie zajmuje kilka dni. Zanim przystąpisz do przygotowywania potrawy świątecznej, musisz przyrządzić kwas buraczany (5 dni wcześniej) oraz wywar grzybowy (można to zrobić tego samego dnia). Dla leniwych mamy też przepisy "na ostatnią chwilę".

Przepis na barszcz wigilijny

1kg buraków, kwas buraczany (2,5 szklanki), wywar grzybowy, 2 ząbki czosnki, cebula, wloszczyzna (2 marchewki, pietruszka, pół selera, pół pora), listek laurowy, ziele angielskie, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz

Umyć i obrać buraki, włoszczyznę i cebulę. Warzywa pokroić, buraki utrzeć na grubej tarce. Zalać wodą, dodać czosnek i przyprawy. Gotować ok. 20 min, po czym odstawić na noc. Odcedzić warzywa i połączyć barszcz wigilijny z kwasem buraczanym i wywarem grzybowym. Doprawić do smaku solą, pieprzem, cytryną i cukrem. Podawać podgrzany z uszkami lub pasztecikami.

Kwas buraczany na barszcz wigilijny

1kg buraków, 50 g skórek chleba razowego, 2l wody

Umyte, obrane i pokrojone w plastry buraki zalać gorącą, przegotowaną wodą w dużym słoju. Dodać chleb i ew. czosnek, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni.

Wywar grzybowy na barszcz wigilijny

30 g suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków) zalać pół litra wody. Odstawić na godzinę, po czym ugotować i odcedzić.
 

Barszcz wigilijny w jeden dzień

Jeśli zapomnisz o przygotowaniu kwasu buraczanego, możesz zastąpić go kwaskiem cytrynowym (ok. pół łyżeczki). Tak przygotowany barszcz odstaw na noc, a następnego dnia podgrzej i dopraw do smaku.

Dla leniwych pozostaje sposób na barszcz wigilijny w 20 minut: kupić barszcz w kartonie i go uszlachetnić. Do sklepowego barszczu (np. Krakus) dodajemy wywar z prawdziwków, szczyptę cukru i trochę soku z cytryny. Gotowe!