Babeczki na słono: ciasto

Babeczki na słono można zrobić na bazie kruchego ciasta. Jego wykonanie nie jest trudne, a w formie wytrawnej niewiele różni się od tego, które robimy na słodko. Do zrobienia kruchych słonych spodów do babeczek potrzebujesz:

  • blaszanych foremek
  • 300 g mąki tortowej
  • 150 g margaryny
  • 3 żółtek jaj (w przypadku małych jajek - 4)
  • łyżeczkę soli.

Stolnicę posyp odrobiną mąki i posiekaj na niej margarynę. Następnie przesiej mąkę razem z solą przez sitko na stolnicę i dodaj żółtka. Zagnieć kruche ciasto. Obłóż ciastem wnętrze blaszanych foremek, tak by tworzyło kształt spodów do babeczek. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz do uzyskania złotego koloru. Kiedy ciasto ostygnie możesz wyłożyć je dowolnymi dodatkami, tworząc kruche babeczki na słono.

Czym nadziać babeczki na słono?

O ile samo przygotowanie ciasta nie sprawia zbyt wielu trudności, o tyle farsz do babeczek na słono wydaje się nieco bardziej skomplikowaną sprawą. No bo czym nadziać babeczki, by były smaczne? Tak naprawdę w tej kwestii panuje ogromna dowolność. Świetnie sprawdzą się babeczki na słono z pieczarkami. Aby przygotować taki farsz potrzebujesz:

  • 0,5 kg pieczarek
  • 200 g sera żółtego
  • 2 średnie cebule
  • sól i pieprz do smaku

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Pieczarki pokrój w drobną kostkę i dodaj do cebuli, a następnie smaż aż do wyparowania wody. Na koniec dopraw solą i pieprzem. Tak zrobione nadzienie do babeczek na słono nakładaj do przygotowanych wcześniej spodów. Ser żółty zetrzyj na tarce i posyp nim babeczki. Wstaw je do piekarnika tylko do rozpuszczenia sera. Pieczarkowy farsz jest prosty w przygotowaniu i świetny w smaku. Jednak to niejedyna opcja podawania babeczek. Ciekawym rozwiązaniem jest sałatka do babeczek na słono. Czy kiedykolwiek jadłaś sałatkę w takiej formie? Jeśli nie to czas spróbować, a na pewno zaskoczysz także swoich gości. Do słonych babeczek świetnie sprawdzi się sałatka z selerem. Do jej przygotowania potrzebne Ci będą:

  • słoiczek selera konserwowego
  • szynka konserwowa
  • ser żółty
  • puszka czerwonej fasoli
  • średniej wielkości cebula
  • majonez
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki kroimy w kostkę, a następnie mieszamy. Najlepiej przed włożeniem do babeczek wstawić sałatkę na kilka godzin do lodówki. Do słonych foremek dobrze włożyć ją zaraz przed podaniem.

Babeczki na słono: ze szpinakiem

Babeczki to nie tylko kruche spody z nadzieniem, ale także słodkie, czy jak w tym przypadku słone muffiny. Możesz zrobić je ze szpinakiem. Oprócz opakowania mrożonego szpinaku przygotuj także:

  • 1,5 szklanki mąki pszenne
  • 4 jajka
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g sera żółtego
  • 500 g ricotty
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 3/4 szklanki oliwy
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Do rozgrzanego na patelni masła dodaj zamrożony szpinak i smaż do momentu wyparowania wody, dodając pokrojony w drobną kostkę lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiej do miski, dodaj sól połowę uprzednio pokrojonego sera żółtego. W drugiej misce wymieszaj podsmażony szpinak, ricottę, mleko, jajka i oliwę. Połącz ze sobą wszystkie składniki, a następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Drugą połowę sera zetrzyj na tarce. Formę do muffinek posmaruj masłem i posyp startym serem. Piekarnik nagrzej do 200 stopni, a następnie piecz muffinki na słono przez 25 minut. Po wyjęciu z piekarnika poczekaj aż trochę ostygną, zanim wyjmiesz je z foremek.

Babeczki na słono: z szynką i papryką

Jeśli chcesz wykorzystać to co zawsze masz w lodówce, możesz zrobić muffinki na słono, np. z papryką i szynką. Nie musisz kupować do nich wyszukanych składników, samo przyrządzenie zajmie Ci niewiele czasu, a goście na pewno będą zadowoleni. Do ich wykonania musisz mieć:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki oliwy
  • 1 jajko
  • szklankę mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 paprykę
  • 200 g wędliny
  • ok. 100 g startego sera żółtego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, bazylia i tymianek do smaku

Do jednej miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia, dodaj przyprawy. Jajko zmiksuj z mlekiem i oliwą. Mokre i suche składniki przekładamy do jednej miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, szynkę, czosnek oraz ser żółty i mieszamy całość. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni. Ciasto wkładamy do foremek na muffinki. Pieczemy przez ok. 20 minut. Takie babeczki na słono świetnie smakują nawet na zimno, podane z ketchupem czy sosem czosnkowym.

Babeczki na słono: warzywne

Słone muffiny to świetna przekąska zarówno dla wielbicieli mięsa, jak i dla tych, którzy nie są jego fanami. Chcąc stworzyć bardziej sycące babeczki na słono wystarczy dodać do nich kiełbasę, szynkę czy salami. Inaczej można ograniczyć się do warzyw, które niemal dowolnie możemy ze sobą komponować. Ta propozycja to babeczki z papryką, porem i kukurydzą. Potrzebujemy do nich:

  • pół puszki kukurydzy
  • połowę papryki pokrojonej w kostkę
  • kawałek pora
  • 300 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g sera żółtego
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 7 - 8 łyżek oleju
  • 3 jajka
  • łyżka masła i masło do posmarowania foremek
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

Warzywa kroimy w kostkę. Paprykę i pora smażymy na maśle. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy do nich starty ser i przyprawy. Jogurt mieszamy z jajkami i olejem. Wszystkie składniki oraz odsączoną kukurydzę dodajemy do mąki, a następnie miksujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Smarujemy foremki masłem i nakładamy do nich ciasto. Pieczemy przez ok. pół godziny. Po wyciągnięciu z piekarnika najlepiej odczekać aż muffinki trochę ostygną przed wyjęciem ich z foremek.

Babeczki na słono: z czym podawać?

Zastanawiasz się z czym podać swoje babeczki na słono? Masz niemal pełną dowolność. Możesz postawić na proste rozwiązanie i podać je z ketchupem lub zrobić samodzielnie sos czosnkowy na bazie majonezu i jogurtu naturalnego. Babeczki z pieczarkami będą świetnym dodatkiem do barszczu czerwonego i z powodzeniem mogą zastąpić tradycyjne krokiety. Muffiny na słono możesz podawać z różnego rodzaju dipami i sosami - większość dodatków świetnie się z nimi komponuje.

Babeczki na słono: jak udekorować?

Chcesz, by zrobione przez Ciebie babeczki nie tylko świetnie smakowały, ale także pięknie wyglądały? Udekoruj je, tak by jeszcze bardziej zachęcały do jedzenia. Możesz zetrzeć na wierzch ser żółty i zapiec z nim. W przypadku sałatki w babeczkach prostym sposobem dekoracji będzie majonez rozsmarowany na wierzchu farszu. Babeczki możesz przyozdobić także kawałkami świeżych warzyw i natką pietruszki czy kiełkami.

Babeczki nie muszą kojarzyć się tylko z deserem. Kruche babeczki na słono czy słone muffiny to świetna imprezowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi chipsy i pozytywnie zaskoczy gości.