Bowl "Roszpunka" na utrzymanie młodej cery

Składniki:

1⁄3 dużego jabłka
1 marchewka
30g ryżu dzikiego albo czerwonego 
1 jajko
1 łyżka suszonej żurawiny
1 garść liści roszponki
1 garść orzechów włoskich

+ dressing musztardowy 

Ryż ugotować w osolonej wodzie. Jajko ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki. Obraną marchewkę i umyte jabłko ze skórką pokroić
w kostkę, paski albo wstążki. Do miski włożyć ryż, umyte i osuszone liście roszponki, marchewkę, jabłko i jajko. Posypać żurawiną oraz uprażonymi, pokrojonymi orzechami włoskimi. Polać dressingiem i podawać.

Jaglanka jagodowa na gładką skórę

Składniki:

1 szklanka napoju kokosowego 
1 szczypta płatków kokosowych
4 łyżki kaszy jaglanej 
3 łyżki mrożonych jagód 
1 szczypta suszonego imbiru 
2 daktyle
1 łyżeczka nasion słonecznika
1 łyżeczka nasion siemienia lnianego
1 łyżeczka tahini
1 łyżeczka skórki z limonki

Kaszę opłukać na sitku zimną wodą, a następnie prażyć przez chwilę w garnku. Zalać kaszę napojem kokosowym i ugotować z dodatkiem płatków kokosowych oraz siemienia lnianego. Dodać imbir, tahini i wymieszać. Zmniejszyć ogień i dorzucić mrożone jagody, pokrojone daktyle oraz nasiona słonecznika. Na koniec posypać płatkami kokosowymi i świeżo startą skórką z limonki.

Omlet Kasjopeja na promienną skórę

Składniki:

2 jajka
1 szczypta czarnego pieprzu
2 szczypty wędzonej papryki
1 szczypta cukru 
1 szczypta soli 
1 szczypta chili 
2 łyżki sera feta
1 ząbek czosnku
1 garść jarmużu
2 garści szpinaku
1⁄2 zielonej papryki
1⁄4 cebuli
1 łyżka parmezanu
1 łyżka wody
1⁄2 łyżeczki oleju rzepakowego

Jajka roztrzepać w miseczce. Paprykę i cebulę pokroić na cienkie plastry. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojone warzywa, cukier oraz wędzoną paprykę; podsmażać, aż cebula i papryka się zrumienią. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liście szpinaku i jarmuż oraz łyżkę wody; smażyć przez 2–3 minuty, mieszając co chwilę, aż liście zmiękną. Po tym czasie wlać przygotowane wcześniej jajka. Patelnię przykryć i smażyć wszystko na małym ogniu. Gdy masa będzie częściowo ścięta, na wierzch dorzucić pokruszony ser feta i przykryć jeszcze na 1–2 minuty. Tak przygotowany omlet przełożyć na talerz, posypać parmezanem i podawać.

Owsianka "Jezioro Genewskie" na nawilżoną skórę

Składniki:

4 łyżki płatków owsianych
2 łyżeczki masła orzechowego 
1⁄2 banana
1 gruszka
3 łyżki pestek granatu
1 filiżanka napoju roślinnego 
2 łyżki płatków migdałowych 
1 kostka ciemnej czekolady

Płatki owsiane połączyć w garnku z masłem orzechowym oraz rozgniecionym bananem i zalać napojem roślinnym. Dusić ok. 4 minuty na wolnym ogniu. Nieobraną gruszkę zetrzeć na tarce i dodać do owsianki. Następnie dorzucić pestki granatu i posypać płatkami migdałowymi oraz startą czekoladą.

Sałatka "Zaręczyny" na utrzymanie zdrowego kolorytu skóry

Składniki:

1 Mozarella di buffala 
1 filiżanka jeżyn
2 garści rukoli 
2 łyżki pestek granatu albo porzeczek  
1 łyżka orzechów włoskich  
Dressing klasyczny lub truskawkowy 

Umytą i osuszoną rukolę ułożyć na talerzu. Na środku położyć mozzarellę i przekroić ją delikatnie wzdłuż dwoma–trzema cięciami. Dodać uprażone na patelni orzechy włoskie, granat oraz jeżyny i polać dressingiem.

Sok buraczany na skórę problematyczną

Składniki:

1 burak
1 cm korzenia kurkumy 
2 cm korzenia imbiru 
Pestki z 1⁄2 granatu
1⁄2 pomarańczy

Pomarańczę, imbir i kurkumę obrać ze skórki. Wszystkie składniki wrzucić do wyciskarki i wycisnąć sok. Przelać go do szklanki, dodać szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby rozcieńczyć wodą.