Dieta białkowa - alternatywy dla jajek

Jeśli uprawiasz aktywny tryb życia na pewno wiesz, że jajka są doskonałym źródłem białka. Na ich bazie można przyrządzić śniadaniowe omlety proteinowe lub dodać ich plastry do obiadowej sałatki i sprawić, by stała się bardziej sycąca. Spożywanie białek jaj połączone z regularnym sportem przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej i wspomaga budowanie pokaźnych mięśni. Po ich konsumpcji głód znika na długie godziny, rzadziej sięgamy po dodatkowe przekąski. Jednak, jak w przypadku innych składników pokarmowych, w ich jedzeniu także trzeba znać umiar. Bowiem diety wysokobiałkowe stosowane przez długi czas przyczyniają się do zakwaszenia organizmu i chociaż "mit cholesterolu" podnoszącego się przez nadmiar jaj w diecie został obalony, najnowsze zalecenia piramidy żywienia 2016 radzą spożywać je tylko 2-3 razy w tygodniu. Na szczęście istnieje wiele alternatyw, które są dla nas kulinarną niespodzianką! Bowiem większość z nich zawiera więcej białka niż jajko, chociaż nie ma za wiele wspólnego z nabiałem. W końcu w odpowiednio zbilansowana dieta to ta, w której nie brak protein pochodzących zarówno od roślin i zwierząt. 

6 produktów, które mają więcej białka niż jaja:

1. Produkty wysokobiałkowe: tofu

6 produktów, które mają więcej białka niż jajka, fot. Fotolia

Roślinny "ser twarogowy" wytwarzany z soi w 100 g zawiera aż 8 g białka. Produkt ten jest niskokaloryczny, dlatego warto wpleść go w swoje fit menu. W swoim składzie posiada również wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, izoflawony oraz wapń i magnez pomagające złagodzić objawy PMS i regulować poziom cukru we krwi. Łatwo zastąpić nim jajeczne dania - z kostki tofu wykonasz pyszną "jajecznicę", czy nawet omleta białkowego.