Jego wyjątkowa lokalizacja uczyniła go świadkiem i uczestnikiem licznych wydarzeń historycznych, politycznych, społecznych i kulturalnych. W trakcie tych dwóch dziesięcioleci Warszawa awansowała na jedną ze znaczących stolic europejskich a zlokalizowany w centrum Warszawy hotel z dumą gości przybyszów z całego świata.



W piątek, 24 listopada, odbyła się wyjątkowa Gala Jubileuszowa z okazji 20-lecia istnienia hotelu. Poprowadzili ją Hubert Urbański i Monika Mikulska-Guźniczak, Dyrektor PR-u i Marketingu. Wydarzenie zainaugurowała Dyrektor Generalna Britta Kutz. Swoje inspirujące przemówienie rozpoczęła i zakończyła w języku polskim, który nie jest jej językiem ojczystym. W ten sposób wyraziła swoje uznanie dla rodzinnego miasta hotelu i podziękowała pracownikom za ich oddanie i lojalność wobec InterContinental Warszawa.

Gości witano wyjątkowym koktajlem "Syrenka", stworzonym z okazji dwudziestolecia InterContinental Warszawa. Inspirowany legendą o Syrence Warszawskiej, ten niezwykły koktajl łączy smaki przeszłości i teraźniejszości, oddając hołd dziedzictwu Warszawy i dwóm dekadom hotelu InterContinental.

Hotel słynie ze znakomitej kuchni, a uczestnicy gali mieli okazję delektować się potrawami autorstwa Karola Okrasy i kucharzy z Restauracji Platter a także Restauracji DownTown, kuchni bankietowej i +OneBar. Podczas kolacji serwowano m.in. Ostrygi Fine de Claire Dawid Herve No. 2, Arancini grzybowe z pudrem borowikowym, sarnę z jeżynami oraz jesiotra z suszonymi pomidorami i grzybami. Nad całością czuwał szef kuchni hotelu InterContinental Grzegorz Krupa.

Wieczór zwieńczono urodzinowym tortem w rytmie "Happy Birthday" w wykonaniu Dominiki Gawędy, podczas którego wzniecono toast za kolejne udane lata Hotelu InterContinental Warsaw. Całą atmosferę uświetnił koncert gwiazdy wieczoru, zespołu Blue Cafe.