Fotolia
Czy pizza może być zdrowa? Tak! Pod warunkiem, że jej spód nie składa się z mąki pszennej, a kalafiora. Takie ciasto jest kruche, cienkie i bezglutenowe. Bez problemu wykonasz je z użyciem blendera!
Przepis:
mała główka kalafiora
jajko
sól, pieprz
oregano
parmezan
Kalafior podziel na małe różyczki, przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na najwyższych obrotach. Kiedy będzie rozdrobniony, wrzuć go do wrzątku i gotuj przez około 10 minut, aż zmięknie. Po chwili odcedź go na durszlaku, wyciśnij łyżką i pozostaw do wystudzenia. Kiedy będzie zimny, zawiń go w bawełnianą szmatkę i jeszcze raz dokładnie odciśnij z wody. Przesyp suchy kalafior do miski i połącz z resztą składników. Spód uformuj w okrąg i piecz go przez 30 minut w 200 stopniach.