Fotolia
Z awokado, podobnie jak z batatów czy fasoli, można zrobić pyszne, mocno czekoladowe brownie. Ten przepis sprawdzi się na czarną godzinę!
Przepis:
1 bardzo dojrzałe awokado
1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
1 jajko lub łyżka sproszkowanego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody
1/2 szklanki syropu klonowego lub szklanka miękkich daktyli
łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki kakao
pół łyżeczki soli himalajskiej
1/4 szklanki dowolnej mąki (np. ryżowej)
1/3 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady
Awokado przekrój na pół. Miąższ z niego wydrąż do naczynia blendera i połącz z jajkiem (lub siemieniem lnianym), olejem, syropem klonowym (albo daktylami) i ekstraktem z wanilii. W misce wymieszaj ze sobą kakao, mąkę i sól. Przesyp suche składniki do mokrej masy, dokładnie połącz całość. Następnie wymieszaj powstałe ciasto z posiekaną czekoladą i przełóż je do keksówki posmarowanej delikatnie olejem. Piecz brownie przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Zanim je zjesz, studź je przez przynajmniej godzinę (aż masa stanie się bardziej zbita).