Wegetariańskie przepisy na Święta 2014: kulebiak z farszem z kapusty i grzybów

Składniki na ciasto:

- 2 szklanki mąki pszennej

- 3 dag drożdży

- 2 żółtka

- 1/3 kostki masła (może być roślinnego)

- szczypta soli

- szczypta utartej gałki muszkatołowej

- 1/2 szklanki ciepłego mleka

Składniki na nadzienie:

- 3-4 kapelusze suszonych borowików

-0,5 l kwaszonej kapusty

- duża cebula

- łyżka oleju

- 2 jajka

- sól i pieprz

- kminek

- tłuszcz do wysmarowania formy

Najpierw przygotuj ciasto: pokruszone drożdże rozprowadź w łyżce mleka z dodatkiem szczypty cukru. Pozostałe składniki do ciasta wsyp np. do malaksera, dodaj podrośnięte (!) drożdże i wyrób jednolite, gładkie ciasto, które potem włożysz na posyponą mąką stolnicę. Przykryj i trzymaj w cieple aż do wyrośnięcia.

Pora na farsz. Namoczone wcześniej i ugotowane w wodzie grzyby odsącz i drobno posiekaj. Ugotuj kapustę - odsącz i posiekaj, gdy będzie prawie miękka. Posiekaj drobno cebulę, a potem ją podsmaż na rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli dodaj grzyby oraz kapustę i smaż przez chwilę. Pamiętaj o mieszaniu, dopóki składniki nie nabiorą odpowiedniej konsystencji. Zestaw z ognia i dodaj jako, zółtko, a także przyprawy. Pamiętaj! Farsz musi być lekko pikantny.

Wąską i balchę posmaruj tłuszczem. Ciasto rozciągnij palcami na kształ prostokąta, na środku ułóż ciepły farsz. Brzegi ciasta zlep w "grzebień" i przełóż do przygotowanej wcześniej formy. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym białkiem, posyp kminkiem i wstaw na 35-40 min do piekarnika (rozgrzanego do 160 stopni).

Kulebiak możesz podać z czerwonym barszczem.

Wegetariańskie przepisy na Święta 2014: kluski z makiem >>

fot. Fotolia