To dania Kuby Tomaszczyka podbiły podniebienia profesjonalnego i wymagającego jury jednego z najpopularniejszych programów kulinarnych. Poza prestiżowym tytułem, wysoką nagrodą, nowy mistrz kuchni otrzymał również możliwość wydania swojej pierwszej, autorskiej książki kucharskiej. Wypróbujcie przepisy z książki „Po prostu gotuj”, które urozmaicą Wasze sylwestrowe menu. 

Truflowa carbonara

4 porcje

Składniki:

  • 1 jajko i 3 żółtka
  • 250 g guanciale lub pancetty
  • 150 g startego sera pecorino
  • 60 g startego parmezanu
  • 15 g świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki pasty truflowej

Makaron:

  • 300 g semoliny
  • 150 ml ciepłej wody
  • sól

Sposób przygotowania:

Makaron:
Mąkę wysypujemy na stolnicę, w środku formujemy wgłębienie, do którego wlewamy wodę i dodajemy szczyptę soli. Mieszamy widelcem, a następnie ugniatamy do uzyskania jędrnego ciasta. Zawijamy w folię i odstawiamy, aby odpoczęło. Po 30 minutach wałkujemy ciasto mniej więcej na 1 mm, podsypując mąką. Składamy makaron i kroimy w paski o szerokości 8 mm. Wrzucamy do gotującej się osolonej
wody. Wyjmujemy, gdy wypłynie.

Sos:
Guanciale lub pancettę kroimy w kostkę, smażymy na patelni, cały czas mieszając, do wytopienia tłuszczu i uzyskania chrupkości. W misce mieszamy wszystkie składniki (zostawiamy 50 g sera do posypania). 

Makaron przekładamy na patelnię z guanciale/pancettą i masą jajeczną, gotujemy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając. Należy to robić bardzo szybko, dodając trochę wody z gotowania makaronu, by powstała emulsja. Nakładamy na talerz i posypujemy serem.

Smażone kalmary z pomarańczowym majonezem 

Składniki: 

  • 500 g kalmarów
  • 15 ml soku z cytryny
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 ml maślanki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • sól
  • 1l oleju słonecznikowego

Majonez:

  • 250 ml oleju słonecznikowego
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżka miodu
  • 30 ml soku z pomarańczy
  • zest (starta skórka) z 1 pomarańczy
  • 2 łyżeczki pokrojonego szczypiorku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Kalmary oczyszczamy, tuby kroimy w krążki i wkładamy do miski z sokiem z cytryny. W misce mieszamy mąkę, pieprz cayenne, słodką paprykę i łyżkę soli. Do drugiej miski wlewamy maślankę. Rozgrzewamy olej do 180°C. Kalmary panierujemy w mące, zanurzamy w maślance i ponownie obtaczamy w mące. Tak przygotowane krążki smażymy partiami po 2–3 minuty. Odsączamy na ręczniku papierowym i posypujemy solą.

Majonez:
Żółtko, musztardę i zest z pomarańczy przekładamy do miski. Cały czas miksując, dolewamy cienkim strumieniem olej i miksujemy do momentu zgęstnienia. Dodajemy sok z pomarańczy, miód i szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Sałatka z karczochem 

Składniki: 

  • 300 g marynowanych karczochów
  • 1 pieczona papryka
  • 2 garście pomidorków koktajlowych
  • 1 czerwona cebula
  • 50 g kuskusu
  • 1 szklanka rukoli
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Kuskus zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż spęcznieje. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę, pomidorki na pół, a karczochy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski. Do reszty warzyw wsypujemy kuskus i rukolę, mieszamy wszystko z winegretem bazyliowym i doprawiamy solą oraz pieprzem.

SOS WINEGRET 
do sałatek bazyliowy z orzechami włoskimi

Składniki:

  • 8 orzechów włoskich
  • 10 listków bazylii
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Orzechy i liście bazylii siekamy. Wkładamy do słoika razem z octem, bazylią, solą i pieprzem. Słoikiem energicznie potrząsamy.

Dipy na Sylwestra

Sos Kentucky

Składniki:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • 3 łyżeczki miodu
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczki cebuli w proszku
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 3 łyżki sosu sojowego

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy w misce.

Majonez truflowy

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 550 ml oleju
  • 50 ml oleju truflowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżka pasty truflowej
  • sól, pieprz
  • 15 ml soku z limonki

Sposób przygotowania:
Do miski wkładamy żółtka, musztardę, pastę truflową, sól i pieprz, mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Dolewamy olej bardzo cienkim strumieniem, cały czas mieszając, aż całość zgęstnieje. Pod koniec mieszania dodajemy 2 łyżki ciepłej wody i sok z limonki.

Ranch

  • 75 g kwaśniej śmietany 18%
  • 75 g majonezu
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy w misce i doprawiamy do smaku.