Teff - Miłka abisyńska 

Mąka teff to bezglutenowe zboże uprawiane w Afryce, które już zyskało popularność na całym świecie za sprawą swoich niezwykłych właściwości. Przygotowany na jej bazie posiłek jest doskonałą pożywką dla długodystansowych biegaczy i stanowi główny składnik diety mieszkańców Etiopii (gdzie zbiera się najwięcej jej plonów). Teff śmiało może zastąpić w diecie takie produkty, jak mąka pszenna - jego konsystencja jest elastyczna a smak delikatnie orzechowy. Z powodzeniem stosuje się go w menu osób chorych na celiakię, bowiem nie uczula i nie posiada glutenu. Doskonale sprawdzi się jako główny składnik naleśników, płatków śniadaniowych, sosów, kremów, budyniów, wypieków. Mąka ta posiada również specyficzny kolor - od jasnego brązu do barwy przypominającej kakao. 

Mąka teff - właściwości

W świecie super foods mąka teff nazywana jest nową kaszą quinoa - ze względu na jej wysoką wartość odżywczą! Pod względem kaloryczności nie różni się od innych zbóż, choć swoim składem bije na głowę podobne do niej produkty. Dodatkowo, miłka abisyńska posiada niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje skoku cukru we krwi. W jej składzie znajduje się aż 8 aminokwasów, wapń, fosfor, żelazo, miedź, aluminium, tiamina oraz witamina C. Jest świetnym źródłem białka, dlatego warto stosować ją na diecie roślinnej. Mąka teff doskonale sprawdza się w odchudzającym menu, w większości składa się bowiem z rozpuszczalnego błonnika zaspokajającego apetyt na długie godziny! Co więcej, jest uboga w tłuszcze i zawiera mało sodu - z czego ucieszą się osoby mające problemy z nadciśnieniem. Z łatwością (i w krótkim czasie!) przygotujesz z niej pyszny, czekoladowy krem, czy bezglutenową alternatywę dla owsianki (wystarczy 1/3 szklankę teffu gotować na 3 szklankach wody przez ok. 10 minut z dodatkiem daktyli, by później polać ją mleczkiem kokosowym i zjeść w towarzystwie świeżych owoców).