Quinoa, czyli komosa ryżowa - właściwości

Nie bez powodu quinoa (inaczej zwana komosą ryżową lub ryżem peruwiańskim) uważana jest za super food - to bogate źródło pełnowartościowego białka, które zawiera wszystkie niezbędne dla organizmu aminokwasy (co wyróżnia ją spośród innych roślin). Oznacza to, że z powodzeniem sprawdza się w diecie wege lub menu osób chcących ograniczyć spożywanie mięsa. Nazywa się ją "matką zbóż", ze względu na to, że zawiera dużą ilość skrobi, choć jest ona ziarnem (pseudozbożem) nie posiadającym glutenu. Dzięki temu warto włączyć ją do jadłospisu osób chorych na celiakię i alergików, oraz tych chcących ograniczyć spożywanie produktów pszennych, kasz, ryżu.  

Quinoa - wpływ na urodę

W składzie komosy ryżowej znajduje się również lizyna - aminokwas niezbędny do odbudowy i regeneracji komórek ciała. Dzięki niemu organizm uodparnia się na choroby i nowotwory. Co więcej, quinoa bogata jest w metioninę - organiczny związek zbawiennie wpływający na paznokcie, włosy, czy wygląd skóry. Oprócz tego zawiera magnez, żelazo, miedź, fosfor i wapń (którego ma więcej, niż mleko), witaminy z grupy B oraz cenne kwasy tłuszczowe omega-3. Pokarm ten ma niski indeks glikemiczny co oznacza, że nie podnosi cukru we krwi. Warto stosować go na odchudzającej diecie! Dzięki dużej zawartości rozpuszczalnego błonnika zaspokaja apetyt na długie godziny i zwalcza niepohamowaną ochotę na słodycze. Komosa ryżowa może być przyrządzona na słodko, w wersji śniadaniowej, lub podobnie jak kus kus - wytrawnie, na kolację, czy lunch. Jej smak jest bowiem delikatny, dzięki czemu łatwo wpleść ją do większości potraw. 

Quinoa - jak ją gotować? 

Komosę ryżową gotuje się podobnie, jak kaszę jaglaną - najpierw należy przepłukać ją wrzątkiem na sicie, by pozbyć się z niej goryczki. Jedną szklankę należy zalać w rondelku 3 szklankami płynu (wodą, mlekiem, bulionem) i gotować ją przez ok. 20 minut tak jak w przypadku innych kasz/ryżu. Co więcej, kasza quinoa sprawdza się również jako zamiennik mąki - zmielona w młynku może być dodawana do bezglutenowych wypieków w postaci chlebów i słodkich ciast!