Sałatka z makaronem i tuńczykiem

Składniki dla 2 osób:
1 opakowanie sałat,
1/2 opakowania makaronu świderki,
1 puszka tuńczyka w kawałkach,
1 świeży pomidor lub 5 pomidorków suszonych,
1 cebula,
10 oliwek zielonych i czarnych,
8 łyżek oliwy z oliwek,
1 łyżka soku z cytryny,
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie

Sałatka z tuńczykiem, fot. Fit&Easy

Przygotowanie:

Ugotuj makaron al dente. Pokrój pomidora w kosteczkę, a oliwki i cebulę na plasterki. Sałatę wysyp na półmisek, następnie dodaj wystudzony makaron, pomidory, oliwki, cebulę i polej sosem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw. Całość delikatnie wymieszaj i na koniec dodaj kawałki tuńczyka.

Sałatka z owocami granatu>>