Syrop z agawy - naturalny słodzik?

Agawa to roślina pochodząca z rejonów Ameryki Południowej. Charakteryzują ją grube, strzeliste liście pokryte drobnymi kolcami. Dzięki swojemu wyglądowi sprawdza się jako modny dodatek do wnętrz - jednak czy poza wizualnym walorem posiada jeszcze jakieś właściwości? Okazuje się, że syrop z agawy ma służyć jako naturalny słodzik, będący zdrową alternatywą dla cukru. Nie brak go na sklepowych półkach z ekologiczną żywnością oraz w składzie słodyczy z etykietką fit. Do używania słodu zachęca jego niski indeks glikemiczny (przez co ma być przyjazny diabetykom) oraz delikatny smak, przywodzący na myśl miód. Jednak dawniej syrop ten był pozyskiwany w 100% organiczny sposób - w Meksyku produkowało się go poprzez długie gotowanie wywaru z łodyg agawy, który w niczym nie przypominał słodu aktualnie dostępnego w sklepach, wytwarzanego na masową skalę.

Syrop z agawy nie jest zdrowy - dlaczego? 

W przeciwieństwie do syropu klonowego, syrop z agawy nie jest otrzymywany bezpośrednio z soku wytwarzanego przez tą roślinę. Agawa nie produkuje nektaru! Współcześnie syrop uzyskuje się nie z jej podciętych liści, a korzenia (zawierającego skrobię podobną do tej występującej w zbożach) poprzez wyciśnięcie z niego soku, następnie przefiltrowanie go i podgrzanie w celu uzyskania cukru prostego. Dzięki temu procesowi powstaje skoncentrowana, płynna ciecz, będąca produktem wysoko przetworzonym i oczyszczonym, co dalekie jest od postrzegania jej jako zdrowej, naturalnej substancji. Co więcej, korzeń agawy zawiera inulinę - węglowodan złożony z fruktozy, który jest błonnikiem nierozpuszczalnym. Z tej przyczyny szkodzi osobom mającym problemy z trawieniem.  Zamiast syropu z agawy lepiej używać w kuchni (zamiennie dla cukru) np. naturalnego miodu, melasy czy daktyli. 

Akcesoria kuchenne: