Suszone owoce są łatwo dostępne, słodkie i pożywne. Stanowią świetną alternatywę dla słodyczy! Chętnie sięgamy po nie na diecie, by urozmaicić śniadanie lub po prostu zapewnić sobie zdrową przekąskę. Ale czy wszystkie przysmaki w tej formie można podjadać bez ograniczeń? Z własnego doświadczenia zapewne wiesz, że spożywanie suszonych owoców zazwyczaj nie kończy się na jednej sztuce. Często zjedzenie moreli z paczki przychodzi łatwiej, niż sięgnięcie po świeży owoc. Suszona przekąska choć ma więcej cukru posiada również moc wartościowych pierwiastków. Dzięki procesowi suszenia skarby natury zachowują swoje pierwotne składniki - witaminę C i B1, kwas foliowy, potas, czy cenny kwas elagowy. Ważne jednak, by wybierać owoce "przetworzone" na słońcu, a nie z pomocą sztucznych substancji. Te, w których składzie znajduje się olej, siarka czy nawet cukier, nie mają dobrego wpływu na organizm.

Najzdrowsze owoce. Które powinniśmy włączyć do naszej diety? >>

Suszone owoce - które jeść, a których unikać >>