Fit przekąska: falafel z bobu

Falafel to doskonała opcja na fit przekąskę, która sprawdzi się nie tylko w jadłospisie wege! Ale czy tradycyjne kulki z ciecierzycy mogą smakować jeszcze lepiej? Tak! Pod warunkiem, że wykonamy je z bobu, królującego na letnich straganach. Te strączki to olbrzymie źródło białka, witamin z grupy B, kwasu foliowego oraz wielu innych, cennych wartości. Warto z nich skorzystać, póki trwa sezon! Bób jest doskonałą alternatywą dla mięsa, która zaspokoi każdy apetyt, za sprawą zawartego w nim rozpuszczalnego błonnika. Warto włączyć go do odchudzającej diety, gdyż nie ma w sobie tłuszczu i podkręca metabolizm, na długo pozostawiając organizm nasyconym! Ten przysmak poleca się jeść także po treningu, by przyśpieszyć regenerację i budowę mięśni. Co jeszcze można z niego zrobić, poza falafelem? Pyszną, zieloną pastę na chleb (sprawdź przepis >>)!

Falafel z bobu - przepis

Składniki:

400g bobu

1 biała cebula

2 ząbki czosnku

garść posiekanej tajskiej bazylii

garść posiekanej świeżej kolendry

2 łyżki przyprawy curry

1 łyżeczka słodkiej papryki

1 łyżeczka wędzonej papryki

1/2 łyżeczki soli morskiej

szczypta chili

szczypta pieprzu

2-4 łyżki mąki z ciecierzycy (ta mąka jest sprzymierzeńcem odchudzania - przeczytaj >>)

olej do smażenia

Bób namocz przez noc. Następnego dnia obierz go ze skórek i zmiel z posiekaną cebulą, czosnkiem, bazylią, kolendrą. Do masy dodaj pozostałe składniki i wstaw ją do lodówki na 30 minut. Na dnie grubego garnka rozgrzej olej - do wysokości, która pozwoli na swobodne zamaczanie w niej kulek z bobu. Nałóż masę na łyżkę i zamocz ją w tłuszczu, smażąc falafel na złoto. Gotową przekąskę serwuj z miksem świeżych warzyw.