Dietetyczne obiady możesz przyrządzać zarówno na ciepło jak i na zimno. Ważne: obiad powinien być najbardziej kalorycznym posiłkiem w ciągu dnia i nieważne czy jesteś na diecie redukcyjnej, czy po prostu chcesz zdrowo się odżywiać. Najbardziej kaloryczy oznacza, że powiniem dostarczać około 30 do 35% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Dietetyczny obiad oznacza też, że powinien być zbilansowany, czyli zawierać białka, węglowodany złożone, warzywa i tłuszcze roślinne.

Dietetyczne obiady: Łosoś z brokułami i ryżem

Dietetyczne obiady, fot. Fotolia

Składniki:
- filet z łososia,

- brązowy ryż,

- brokuły,

- natka pietruszki,

- czosnek,

- sok z cytryny,

- ulubione przyprawy.
Rybę oprósz przyprawami, skrop cytryną i zawiń w folię aluminiową. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 20 minut. Brokuły ugotuj na parze, a ryż według instrukcji na opakowaniu.

Dietetyczne obiady: Sałatka z wędzonym łososiem w sosie balsamicznym>>


Dietetyczne obiady: Sałatka z wędzonym łososiem w sosie balsamicznym

 

Dietetyczne obiady, fot. Fotolia

Składniki:

- Sałata/rukola/roszponka do wyboru (ilość dowolna;

- ¾ opakowania plastrów wędzonego łososia,

- ½ ogórka świeżego, ½ dużej papryki czerwonej,

- 5 oliwek,

- ½ małej cebuli czerwonej,

- sos: łyżka octu balsamicznego,

- łyżeczka musztardy,

- łyżeczka oliwy z oliwek, sól, pieprz, dowolne zioła (świeże lub suszone;

- mała bułka grahamka.

Pokrój warzywa, a łososia pokrój w paski. Przygotowaną sałatkę polej sosem.

Dietetyczne obiady: Twister z kurczakiem i warzywami>>

 

 

Dietetyczne obiady: Twister z kurczakiem i warzywami

Dietetyczne obiady, fot. Fotolia

Składniki:

- Wędzona pierś z kurczaka,

- duży pomidor,

- ½ małej czerwonej papryki,

- średniej wielkości ogórek,

- 2 łyżki jogurtu naturalnego,

- garść rucoli lub roszponki,

- ulubione przyprawy,

- szczypiorek.

Tortilla pełnoziarnista do kupienia w sklepie. Wszystkie składniki poukładaj na tortilli, polej sosem szczypiorkowym (jogurt, szczypiorek) i zawiń w placek.

Dietetyczne obiady: Sałatka z fetą i brokułami>>

 

 

 

Dietetyczne obiady: Sałatka z fetą i brokułami

Dietetyczne obiady, fot. Fotolia

Składniki:

- 200 g brokułów,

- 70 g fety w wersji light,

- łyżeczka oliwy z oliwek,

- łyżeczka nasion słonecznika (nasiona można uprażyć na suchej patelni;

- czosnek,

- mała, okrągła bułka grahamka.

Brokuły ugotuj na parze, a następnie wystudź i pokrój na mniejsze kawałki. Przygotowane brokuły posyp fetą, uprażonymi nasionami słonecznika, odrobiną czosnku do smaku oraz skrop oliwą. Sałatkę podawaj z bułką grahamką.