Od fit brownie i ciasta marchewkowego po owsiane ciasteczka oraz pudding chia - te dietetyczne słodkości pomogą zaspokoić nawet największą ochotę na cukier. 

Ciasto niskokaloryczne brownie - przepis

https://www.instagram.com/p/CLzdlZ7BMJp/

Składniki:

  • olej w sprayu
  • 100 g gorzkiego kakao
  • 80 g mąki migdałowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 110 g masła migdałowego
  • 100 g cukru kokosowego
  • 70 g miodu
  • 60 ml oliwy z oliwek
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • sól morska do posypania

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wyłóż formę 20x20 cm papierem do pieczenia i spryskaj tłuszczem w sprayu. W dużej misce wymieszaj kakao, mąkę migdałową, sodę oczyszczoną i sól. W średniej misce wymieszaj masło migdałowe, cukier kokosowy, miód, olej, jajka i ekstrakt z wanilii na gładką masę. Dodaj suche składniki i dokładnie wymieszaj. Masę wlej do przygotowanej formy i piecz 20-25 minut (do momentu aż wykałaczka włożona w środek ciasta pozostanie czysta). Przed podaniem lekko ostudź i posyp solą morską.

Desery dietetyczne - nasze propozycje

  • Zdrowe ciastka z trzech składników

https://www.instagram.com/p/CNQ_J6yhWsU/

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany ⁣
  • 1 szklanka płatków owsianych ⁣
  • 1 szklanka gorzkich dropsów czekoladowych lub drobno pokrojonej gorzkiej czekolady ⁣
  • 1 łyżeczka cynamonu ⁣

⁣Opcjonalne dodatki: ⁣

  • 1 łyżka masła orzechowego lub migdałowego ⁣
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu⁣

⁣Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Rozgnieć dojrzałe banany w misce, a następnie dodaj do nich płatki owsiane i czekoladę - wszystko dokładnie wymieszaj. Z powstałej masy zacznij formować ciasteczka i wykładaj je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Jedno ciastko najlepiej zrobić z 1-2 łyżek zmieszanych składników. Piecz przez 15-20 minut lub do ich zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika owsiane ciasteczka studź przez 5-10 minut.

  • Kulki mocy z masłem orzechowym

https://www.instagram.com/p/B52uF4YHmyQ/

Składniki na około 20 sztuk:

  • ¾ szklanki naturalnego masła orzechowego
  • 10 daktyli bez pestek
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1/2 szklanki startej gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

W blenderze o dużej mocy miksuj daktyle, aż rozpadną się na mniejsze kawałki i zgnieć je w jedną dużą kulkę. Dodaj masło orzechowe, płatki owsiane, syrop klonowy, siemię lniane, nasiona chia i czekoladę, jeśli jej używasz. Kilkoma pulsacyjnymi ruchami zblenduj wszystko na masę, ale staraj się nie robić tego zbyt intensywnie. Użyj łyżki do uformowania małych kulek mocy lub zrób to rękoma. Kulki możesz polać roztopioną gorzką czekoladą lub zostawić w takiej formie. I teraz najlepsze: możesz przechowywać je w pojemniku w lodówce do 10 dni lub w zamrażarce nawet do 3 miesięcy.

Desery niskokaloryczne - hity z Instagrama

  • Waniliowy sernik z malinami bez pieczenia (wegański)

https://www.instagram.com/p/B1JqftABZ54/

Ciasto:

  • 150 g migdałów
  • 150 g daktyli (około 10), wypestkowanych i posiekanych
  • szczypta soli morskiej

Krem:

  • 3 szklanki orzechów nerkowca, moczonych przez 2-3 godziny i odsączonych
  • 90 ml roślinnego mleka waniliowego (np. sojowego)
  • pół szklanki syropu klonowego
  • 1 czubata łyżeczka proszku waniliowego lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli morskiej
  • 2 szklanki malin mrożonych lub świeżych

Opcjonalne dodatki:

  • starta gorzka czekolada
  • 1-2 szklanki mrożonych lub świeżych malin

Ciasto: Umieść migdały, daktyle i sól w blenderze i dokładnie zmiksuj. Tortownicę 20 cm lub 24 cm wyłóż papierem do pieczenia, a następnie wlej do niej powstałą masę i dokładnie rozprowadź po dnie.

Krem: Umieść odsączone orzechy nerkowca, mleko, syrop klonowy, wanilię i sól w umytym w międzyczasie blenderze i dokładnie zmiksuj - upewnij się, że masa jest idealnie gładka. Do masy dodaj maliny i wymieszaj ręcznie szpatułką. Przelej masę do tortownicy upewniając się, że jest równomiernie rozprowadzona na spodzie. Delikatnie stuknij tortownicą o płaską, twardą powierzchnię, aby usunąć powstałe pęcherzyki powietrza. Całość posyp opcjonalnymi dodatkami i włóż do zamrażarki na co najmniej 6 godzin lub całą noc.

  • Bananowe babeczki z masłem orzechowym

https://www.instagram.com/p/B4NPuvyHYe2/

Składniki:

  • 3 duże dojrzałe banany
  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 i 1/4 szklanki mąki owsianej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 szklanka kawałków ciemnej czekolady
  • olej w sprayu

Rozgrzej piekarnik do 220 stopni, naszykuj 12 foremek na babeczki i spryskaj je tłuszczem w sprayu. W dużej misce wymieszaj rozgniecione banany, masło orzechowe, miód, jajka i wanilię. Dodaj mąkę owsianą, proszek do pieczenia i sól i ponownie wszystko wymieszaj aż do połączenia składników. Dodaj kawałki czekolady.

Rozłóż masę do przygotowanych foremek na muffinki, wypełniając je tuż pod górną krawędż. Piecz przez 5 minut w 220 stopniach, a następnie bez otwierania drzwiczek piekarnika zmniejsz temperaturę do 180 stopni i piecz przez dodatkowe 15 minut.
Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.

  • Karmelowy blok z tahini (wegański)

https://www.instagram.com/p/CKwXWMYDcYv/

Baza:

  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 szklanka mąki migdałowej
  • 1 szczypta soli morskiej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 1/4 szklanki syropu klonowego

Warstwa z tahini:

  • 1 szklanka pasty sezamowej tahini
  • 1/3 szklanki syropu klonowego
  • 1/4 szklanki oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 1 łyżka lucumy w proszku
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej

Polewa czekoladowa:

  • 6 łyżek gorzkiego kakao
  • 5 łyżek oleju kokosowego rozpuszczonego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • szczypta soli morskiej

Podstawę prostokątnej formy o wymiarach 20x12 cm wyłóż papierem do pieczenia tak, aby papier lekko wystawał. Zacznij od przygotowania warstwy bazowej: połącz orzechy włoskie i mąkę migdałową w blenderze. Miksuj, aż orzechy będą drobno zmielone, a następnie dodaj sól morską, ekstrakt waniliowy, olej kokosowy i syrop klonowy. Gładką masę przełóż do przygotowanej formy, dokładnie rozprowadź i włóż do zamrażarki.

Do czystego blendera włóż wszystkie składniki potrzebne do zrobienia warstwy tahini i zmiksuj na gładką masę (miksuj nie dłużej niż 20 sekund). Wyjmij formę z zamrażarki, wlej masę tahini na przygotowaną bazę i mroź kolejne 2 godziny.

Po 2 godzinach przygotuj polewę czekoladową. W misce wymieszaj wszystkie składniki, aż uzyskasz gładką masę. Przelej ją na górę formy i włóż do zamrażarki na co najmniej 30 minut. Wyjmij blok z formy posiłkując się wystającym papierem do pieczenia i pokrój na równe kwadraty. Gotowe! Blok możesz przechowywać w zamrażarce w pojemniku i wyjąć 5 minut przed podaniem.

Dietetyczny deser na szybko, czyli propozycje idealne na lato

  • Bananowy pudding chia 

https://www.instagram.com/p/BwFUyYABbHL/

Składniki na 3 porcje:

  • 2 duże przejrzałe banany
  • 2 szklanki mleka roślinnego
  • 6 łyżek nasion chia

Opcjonalnie:

  • 2-4 łyżki syropu klonowego
  • ½-1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • płatki kokosa, plastry banana, starta gorzka czekolada do dekoracji

W średniej misce rozgnieć banany, dodaj mleko roślinne, nasiona chia i dobrze wymieszaj. Odstaw na około 30 minut, wymieszaj, znów odstaw na 30 minut i ponownie dokładnie wymieszaj. To bardzo ważne, aby powtarzać te czynności, ponieważ nasiona chia potrzebują czasu zanim staną się galaretowate i osiągną konsystencję puddingu - w innym wypadku z mieszanki może powstać zupa. Przykryj składniki i wstaw do lodówki na co najmniej 6 godzin lub na całą noc. Rano podawaj z plastrami banana, płatkami kokosowymi lub tartą czekoladą.

  • Słodki rabarbar z jogurtem i granolą

https://www.instagram.com/p/CAfbT_rHDUZ/

Składniki na 8 porcji:

  • 10 dużych łodyg rabarbaru w kolorze ciemnoczerwonym, pokrojonych pod kątem
  • 3/4 szklanki syropu klonowego
  • 1 litr jogurtu greckiego lub jogurtu naturalnego do podania
  • granola bez cukru

 Wymieszaj pokrojony rabarbar, syrop klonowy i 2 łyżki wody w dużym garnku. Gotuj na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż syrop zacznie lekko bulgotać, czyli ok. 1-2 minuty. Wyłącz ogień, przykryj garnek pokrywką i odstaw na 4 do 6 minut, aż rabarbar będzie miękki, ale nadal zachowa swój kolor i kształt. Pozostaw do ostudzenia. Podawaj z jogurtem i granolą.