Ocet jabłkowy już w starożytności pomagał w leczeniu wielu schorzeń. Z jego dobroczynnego wpływu korzystali m.in. mieszkańcy Grecji, Rzymu, Egiptu i Chin. Właściwości octu doceniał sam Hipokrates, uważany za prekursora współczesnej medycyny. W polskiej kuchni używany jest od dawna, jednak dopiero od pewnego czasu doceniamy nie tylko jego wpływ na walory smakowe potraw, ale także właściwości zdrowotne.

Co to jest ocet jabłkowy?

Ocet jabłkowy to nic innego, jak naturalny produkt fermentacji jabłek. Proces ten jest inicjowany przez drożdże, które dodane do owoców zmieniają zawarty w nich cukier w alkohol. W dalszej kolejności następuje fermentacja alkoholu (przez bakterie fermentacji octowej), w wyniku czego przyjmuje on postać kwasu octowego. Równolegle powstaje kwas cytrynowy i mlekowy.

Powstały w ten sposób wodny roztwór kwasu octowego przyjmuje zółto-brunatny kolor. Ciecz nie jest klarowna, a lekko mętna. Charakterystyczną cechą tej odmiany octu jest ostry zapach, w którym można wyczuć owocowe nuty. Spożywany w umiarkowanych ilościach jest bezpieczny dla organizmu, toteż często znajduje zastosowanie w kuchni. Należy jednak wyraźnie zaznaczyć, że nie tylko wpływ na walory smakowe potraw decyduje o jego szerokim wykorzystaniu. W occie jabłkowym nie brakuje też substancji wykazujących wyjątkowo pozytywne działanie na zdrowie.       

Ocet jabłkowy – właściwości

Prawdą jest, że w occie jabłkowym znajdują się tylko niewielkie ilości witamin (przede wszystkim B1, B2, B3, B5, B6 i C) oraz minerałów (potasu, żelaza, magnezu, fosforu, sodu i wapnia). Zawiera za to znaczne stężenie związków polifenolowych (zwłaszcza kwasu kumarowego, kawowego, chlorogenowego i galusowego, epikatechiny oraz katechiny), aminokwasów, enzymów i pektynów. Co to wszystko oznacza w praktyce?

Zawartość cennych składników odżywczych sprawia, że ocet jabłkowy stanowi wartościowe uzupełnienie codziennej diety. Mikroelementy korzystnie oddziałują na kondycję skóry włosów i paznokci, wywierają też wpływ na funkcję układu immunologicznego.

Ocet jabłkowy składa się przede wszystkim z kwasu octowego - substancji o udowodnionym działaniu antybakteryjnym. Sprawia to, że odpowiednio przygotowany roztwór może być pomocny w leczeniu wielu schorzeń, w tym zapalenia ucha środkowego oraz infekcji grzybiczych w obszarze skóry i paznokci

Szczególnie cenną właściwością octu jabłkowego jest jego pozytywny wpływ na układ krążenia. Badania naukowe udowodniły zdolność tego roztworu do obniżania poziomu trójglicerydów i cholesterolu. Należy też podkreślić, że zawarty w occie kwas chlorogenowy przeciwdziała utlenianiu cholesterolu LDL, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Ponadto kwas octowy doprowadza do wyraźnego obniżenia skurczowego ciśnienia krwi. 

Kolejną ważną właściwością octu jabłkowego jest wpływ na poziom glukozy we krwi. Dowiedziono, że spożywanie wody z octem jabłkowym zmniejsza stężenie glukozy i zwiększa wrażliwość komórek na działanie insuliny. Właśnie z tego względu ocet powinien znaleźć się w diecie osób cierpiących na cukrzycę (także osób ze stwierdzonym stanem przedcukrzycowym), insulinooporność i inne schorzenia zaburzające gospodarkę węglowodanową. 

Woda z octem jabłkowym na odchudzanie? W tym temacie opinie są podzielone. Faktem jest, że taka mikstura może przyczynić się do redukcji masy ciała, jednak nie jest to cudowny specyfik, który stanowi niezawodny lek na nadwagę czy otyłość. Odchudzające działanie octu jabłkowego wynika przede wszystkim z opisanej wyżej zdolności kwasu octowego do zmniejszania stężenia glukozy we krwi i ograniczenia wydzielania insuliny. Należy też wspomnieć, że ocet jabłkowy wpływa na zwiększenie uczucia sytości, jednak ten mechanizm nie został jeszcze dokładnie przebadany. Picie wody z octem jabłkowym może zatem przyczynić się do redukcji tkanki tłuszczowej, jednak taki napój powinien być traktowany jako jedna z części składowych kuracji odchudzającej, nie jako jej główny element.

 

Woda z octem jabłkowym – przepisy

Ocet jabłkowy wykazuje wiele cennych właściwości, trzeba jednak wiedzieć, że jego kwaśny odczyn nie pozostaje obojętny dla szkliwa zębów i dla błon śluzowych jamy ustnej i przełyku. Ponadto jego intensywny smak i zapach może być nieakceptowalny dla wielu osób. Właśnie dlatego zalecane jest spożywanie roztworu octu jabłkowego i wody. 

Najprostszy ze wszystkich przepisów przewiduje dodanie 1-2 łyżek octu do szklanki zimnej lub letniej wody. Taką miksturę przygotujemy w mgnieniu oka, jednak mimo niewielkiej zawartości octu, kwaśny smak będzie nadal dość wyraźnie wyczuwalny. Można temu zapobiec dodając do roztworu także inne składniki, które nie tylko poprawią jego walory smakowe, ale także wzmocnią właściwości zdrowotne.

Aby nieco osłodzić miksturę, warto dodać do niej łyżeczkę miodu. Taki zabieg nie tylko wpłynie korzystnie na walory smakowe roztworu. Miód wzmocni też jego działanie przeciwbakteryjne. W tym przypadku warto zastosować ciepłą wodę (ale nie gorącą), co ułatwi rozpuszczenie miodu. Do takiego napoju można też dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny i kilka listków świeżej mięty.

Osoby liczące na efekt odchudzający wzmocnią działanie wody z octem dodając do niego odpowiednie przyprawy - pieprz cayenne i cynamon. Taka mieszanka skutecznie usprawni procesy metaboliczne, przyczyniając się w ten sposób do przyspieszenia spalania kalorii i szybszej redukcji zapasów energetycznych zgromadzonych w postaci tkanki tłuszczowej. Przygotowanie odchudzającego napoju jest łatwe - do szklanki wody z octem (1-2 łyżki) wystarczy dodać szczyptę pieprzu cayenne i 2 szczypty cynamonu. Mieszanka będzie gotowa do wypicia po dokładnym wymieszaniu wszystkich składników.

W okresie jesienno-zimowym warto pić mieszankę składającą się z wody, octu jabłkowego, imbiru i miodu. Wystarczy zetrzeć na tarce niewielki kawałek imbiru (4-5 cm) i dodać go do gorącej wody. Po przestudzeniu skład mikstury uzupełniamy o łyżeczkę octu jabłkowego i łyżeczkę miodu. Tak przygotowany napój nie tylko wzmocni układ odpornościowy, ale przyspieszy też walkę z objawami przeziębienia.

 

Woda z octem jabłkowym na czczo

Osoby liczące na efekt odchudzający powinny nastawić się na picie wody z octem jabłkowym na czczo. Napój spożyty o poranku zakwasi żołądek, co w istotny sposób wspomoże proces trawienia. Szklanka wody z octem jabłkowym ograniczy też apetyt, wyrówna poziom glukozy we krwi i wspomoże rozkład tłuszczów. 

Miksturę najlepiej spożywać 20 minut przed śniadaniem. Może się jednak zdarzyć, że wypita na czczo woda z octem jabłkowym wywoła wyraźny dyskomfort w obrębie żołądka. W takiej sytuacji napój należy przyjmować po 30 minutach od pierwszego posiłku.  

 

Woda z octem jabłkowym przed snem

Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Stanu Arizona dowiodły, że najwięcej korzyści zdrowotnych daje picie wody z octem jabłkowym przed snem. Wyniki przeprowadzonego eksperymentu dowiodły, że osoby przyjmujące 2 łyżki octu jabłkowego wieczorem, rano miały wyraźnie niższe stężenie glukozy we krwi

Trzeba jednak pamiętać, że taki napój nie powinien być spożywany bezpośrednio przed położeniem się do łóżka. Wynika to z faktu, że w pozycji leżącej kwas octowy przez długi czas zalega w przełyku, co może doprowadzić do wystąpienia podrażnień błony śluzowej lub nawet choroby refluksowej. Aby tego uniknąć, po wypiciu roztworu należy przez ok. 30 minut zachować pozycję stojącą

 

Ocet jabłkowy – jak długo pić?

Opisane wyżej właściwości octu jabłkowego zostały potwierdzone licznymi badaniami, jednak naukowcy nie mają wątpliwości, że ten prosty napój nie jest cudownym remedium na wszelkie dolegliwości, które działa od razu po spożyciu. Wyraźne efekty picia wody z octem jabłkowym są widoczne dopiero po ok. 12 tygodniach i właśnie taki czas należy przyjąć jako minimalny. Po 12 tygodniach warto zrobić 4-tygodniową przerwę.

Ważne jest, aby nigdy nie pić nierozcieńczonego octu. Nie należy też przekraczać maksymalnej dawki w roztworze, która wynosi 1-2 łyżeczki. Jeżeli w trakcie trwania kuracji pojawią się jakiekolwiek efekty niepożądane (np. ból żołądka lub zgaga), należy zaprzestać przyjmowania roztworu i skonsultować się z lekarzem.  

 

Woda z octem jabłkowym na twarz

Woda z octem jabłkowym jest doceniana także ze względu na właściwości kosmetyczne. Okazuje się bowiem, że ten łatwy w przygotowaniu napój równie dobrze sprawdza się także jako tonik rozwiązujący liczne problemy skórne. Takie działanie jest zasługą przeciwbakteryjnych, przeciwgrzybiczych i przeciwzapalnych właściwości kwasu octowego. 

Zalety stosowania wody z octem jabłkowym na twarz docenią przede wszystkim osoby zmagające się z problemem trądziku. Zawarte w occie enzymy ograniczają wydzielanie sebum i stymulują proces gojenia zmian. Aby przygotować naturalny tonik, wystarczy zmieszać 50 ml octu z 200 ml wody. Twarz przemywamy rano i wieczorem. Po ok. 15 minutach od użycia toniku należy spłukać skórę chłodną wodą.

Woda z octem jabłkowym wykazuje działanie zbliżone do peelingu enzymatycznego, więc może okazać się skuteczna także w walce z drobnymi bliznami potrądzikowymi. Aby móc skutecznie usunąć martwe komórki naskórka, należy zmieszać ocet jabłkowy z wodą w proporcjach 50/50. Po 3 minutach od przemycia twarzy, skórę należy dokładnie spłukać chłodną wodą.

 

Woda z octem jabłkowym – przeciwwskazania

Nie każdy może skorzystać z dobroczynnych właściwości octu jabłkowego. Przeciwwskazaniem do picia tego napoju jest choroba wrzodowa i inne problemy wątroby, żołądka i układu trawiennego. Z picia wody z octem powinny zrezygnować także kobiety w ciąży i osoby przewlekle chore. Cukrzycy i osoby ze stwierdzonym stanem przedcukrzycowym, przed rozpoczęciem przyjmowania octu jabłkowego, powinny skonsultować się z lekarzem.