Pomysł na FIT obiad - curry z masłem orzechowym

Curry z masłem orzechowym to wytrawne danie o słodkim posmaku, które zaspokoi każdy apetyt. Co więcej, zawierają się w nim zdrowe składniki, pozytywnie wpływające na metabolizm! Mowa nie tylko o papryczkach chili, ale i naturalnym tłuszczu z kokosa, czy tofu o dużej zawartości białka. Dzięki nim dostarczysz ciału cennych pierwiastków oraz...nasycisz się na dłużej! Ta azjatycka potrawa zafunduje Twoim zmysłom aromatyczną ucztę - w wersji fit! Orzechowe curry doskonale smakuje w duecie z orientalnym ryżem jaśminowym, jak i mieszanką ulubionych warzyw. 

Wegańskie curry z masłem orzechowym - przepis

Składniki:

ryż jaśminowy

250 ml mleka kokosowego

kostka tofu

2 ząbki czosnku

1 cebula

1 łyżeczka startego imbiru

1- łyżki masła orzechowego

1/2 łyżeczki kurkumy

1/2 kardamonu

1/2 łyżeczki papryki chili

sok z połowy limonki

garść szpinaku baby

dodatkowo: brokuł, fasolka szparagowa, papryka, pieczarki

Porcję ryżu ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Na patelni, na oleju kokosowym, zeszklij cebulę i czosnek. Gdy będą rumiane, dodaj do nich imbir. Smaż całość przez ok. minutę. Następnie przelej na patelnię mleko kokosowe i szklankę wody. Gotuj składniki na większym ogniu, po chwili dodaj do nich masło orzechowe, sok z limonki oraz resztę przypraw. Całość dobrze wymieszaj. Po 3 minutach dorzuć do curry liście szpinaku, tofu oraz pokrojone warzywa (wedle upodobań). Całość duś aż sos zgęstnieje i wyda z siebie orzechowy aromat, a warzywa staną się pół twarde. Gotowe danie podawaj z ryżem, orzeszkami ziemnymi podprażonymi na patelni, czy świeżą natką kolendry lub pietruszki. 

Akcesoria kuchenne, kup on-line: