Dieta na lato: tęczowe spring rolls

Do największych trendów kulinarnych 2017 należą czarne i...tęczowe potrawy. Zjadając żywą paletę kolorów od razu czujemy się zdrowsze. W końcu znajduje się w nich bomba witamin, które zbawiennie wpływają na skórę. Hitem sezonu jest unicorn latte (sprawdź przepis >>), czyli fantazyjna, bezkofeinowa alternatywa dla kawy przyrządzona na bazie superfoods. Latem w naszym menu zagoszczą nieco lżejsze potrawy, pośród których królować będą tęczowe spring rolls, mające w sobie moc antyoksydantów. Co warto do nich przemycić? Na pewno białko pod postacią tofu, beta-karoten znajdujący się w marchewce czy witaminę C, której źródłem jest czerwona kapusta. Im więcej warzyw (i kolorów) tym lepiej! Przekonaj się, jak łatwo przyrządzić z nich zdrową, dietetyczną przekąskę.

Składniki:

250 g tofu

1 obrany burak

2 obrane marchewki

1 świeży ogórek

1/2 czerwonej papryki

75 g startej czerwonej kapusty

20 listków bazylii

mała puszka kukurydzy

10 płatów papieru ryżowego

pieprz czerwony

pieprz cytrynowy

podawać z: sosem satay, świeżym guacamole, sambalek oek

Warzywa potnij w długie słupki i włóż je do naczynia z zimną wodą. Tofu pokrój na równe paski - możesz obtoczyć je w sosie sojowym i sezamie. Weź płat papieru ryżowego i delikatnie zamocz go w wodzie, następnie ułóż papier na desce, na której będziesz zawijać spring rollsy, i kolejno napełnij jego środek składnikami - makaronem ryżowym, warzywami, tofu i liśmi sałaty lub świeżych ziół. Pamiętaj - farszu nie może być za dużo! Zawiń papier ryżowy jak krokiety, delikatnie zaklejając boki. Podawaj spring rolls z ulubionymi sosami. Smacznego!