Syrop z kwiatów czarnego bzu 

Czarny bez to gwiazda nie tylko miesiąca, w którym wszystko kwitnie - maja. Ta roślina ma szerokie zastosowanie w kuchni przez cały rok. Sok z czarnego bzu jest naturalnym antidotum na przeziębienie, które wykonuje się z owoców zebranych wczesną jesienią (sprawdź przepis >>). Za to syrop wykonany z kwiatów ma specyficzny zapach i smak, który można wykorzystać w wielu potrawach. To zdrowy dodatek do koktajli, herbaty, słodkich wypieków, czy nawet domowych przetworów. Warto dodawać go np. do owocowych dżemów, by nadać im wykwintnego aromatu. Sam syrop warto wykonać z dodatkiem soku z cytrusów lub ziół, tworząc wyjątkową kompozycję smakową. Ten specyfik posiada właściwości wzmacniające, antybakteryjne i przeciwgorączkowe, a przy tym wspomaga detoks organizmu.

Przepis na syrop z czarnego bzu

Składniki:

20-40 baldachów czarnego bzu

1 kg cukru

sok z 1 cytryny

1 litr wody

Jak wykonać syrop z czarnego bzu? W sezonie (przez cały maj) należy zebrać kwiatostany tej rośliny, czynność wykonując w ciepły, suchy dzień. Po przyniesieniu kwiatów do domu warto rozłożyć je na papierze i delikatnie potrząsnąć ich baldachami. Następnie trzeba oddzielić kwiaty od gałązek i przygotować zalewę. Wodę ugotuj w dużym garnku z cukrem i sokiem z cytryny, wrzątkiem zalej kwiaty, po czym odstaw je pod przykryciem na ok. 2-4 dni. Raz dziennie przemieszaj zawartość naczynia. Po kilku dniach przefiltruj syrop i przelej go do szklanych butelek. Warto go wcześniej zapasteryzować. Syrop przechowuj w zaciemnionym miejscu, a po otwarciu w lodówce. 

 Czy morwa biała wspomaga odchudzanie? PRZECZYTAJ >>