Zdrowe śniadanie: kolorowy pudding chia

Potrzebujesz zachęty do zdrowego odżywiania? Dietetyczny jadłospis wcale nie oznacza przechodzenia przez męki dla wymarzonej sylwetki! Istnieje wiele sposobów, by go urozmaicić. Począwszy od składników w postaci super foods, po solidną dawkę kolorów na talerzu! Widząc apetycznie przyrządzone danie chętniej będziesz sięgać po zdrowe produkty, zapominając o dotychczasowych, złych przyzwyczajeniach. Na fit śniadanie z powodzeniem sprawdzi się lekkostrawny (lecz sycący!) pudding z nasion chia, który warto serwować z owocowymi dodatkami. Dzięki niemu dostarczysz ciału niezbędnych witamin, minerałów oraz antyoksydantów! 

Wskazówka: nasiona chia dostarczają ciału najwięcej odżywczych substancji, gdy zmielimy je przed spożyciem. (przeczytaj, dlaczego >>). Wtedy nie tylko zaspokoją apetyt, ale i nacysą organizm kwasami tłuszczowymi omega-3!

Przepis:

2 łyżki nasion chia

1/2 szklanki mleka sojowego

warstwa żółta:

1 mango

1 banan

warstwa różowa:

1 czerwona pomarańcza 

mrożone truskawki/maliny

Mleko przelej do salaterki lub słoiczka. Wsyp do niego nasiona chia i energicznie mieszaj całość przez 1-2 minuty, aż ziarenka równomiernie połączą się z płynem. Następnie schowaj pudding na noc do lodówki, aby stężał. Następnego dnia przygotuj dwie kolorowe warstwy. Obierz mango i oddziel jego miąższ od pestki, banana pokrój w plasterki i zmiksuj owoce w pojemniku blendera. Przełóż żółtą warstwę na gotowy pudding. Następnie przygotuj różową warstwę - zmiksuj truskawki z sokiem z jednej małej, czerwonej pomarańczy. Przelej ją na wierzch deseru. Gotowe!