Mleczny koktajl kurkumowy świetnie sprawdzi się podczas chłodnych jesiennych poranków i wieczorów - pokochasz go bardziej niż gorące kakao.  Poza tym, że przyjemnie rozgrzewa i relaksuje, zawiera w sobie mnóstwo wartościowych składników odżywczych, zwłaszcza antyoksydantów i związków przeciwzapalnych. To idealny lek na przeziębienie i sposób na wzmocnienie jesienno-zimowej odporności. Kurkuma ma rozgrzewający, lekko pikantny smak, który bardzo dobrze komponuje się z korzennymi dodatkami i odrobiną słodyczy.

Sprawdź przepisy ELLE na pyszne koktajle >>

Składniki:

szklanka mleka migdałowego

sok z połówki pomarańczy

łyżeczka kurkumy

łyżeczka oleju kokosowego

łyżka miodu/pyłku pszczelego

pół łyżeczki cynamonu

ok. łyżeczki startego imbiru

gwiazdka anyżu dla podkręcenia smaku

Przygotowanie jest proste - wystarczy dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, na końcu kładąc na wierzch koktajlu gwiazdkę anyżu. Mleko kurkumowe najlepiej smakuje na ciepło, warto więc najpierw podgrzać mleko z migdałów i dopiero wtedy dodać resztę składników.

Przyłącz się do akcji #smoothiednia na Instagramie >>

Smoothie dnia: Mleko kurkumowe, fot. @greencitylife

Tekst: Zuzanna Ludwig / @greencitylife