Co wspólnego ma burak z czerwonym winem? Zawiera te same składniki o leczniczych właściwościach - antycyjany i antyoksydanty. Dzięki nim na dłużej zachowamy młodość i w naturalny sposób oczyścimy organizm. Burak najlepszy jest na surowo, dlatego najlepiej przemycić go w smoothie. A żeby jego smak był delikatny i przyjemny, połącz warzywo z korzennymi składnikami. Imbir, ananas i grejpfrut to owoce, które świetnie podkręcają metabolizm, dlatego nie zabrakło ich w dzisiejszym przepisie. Rozkochaj się w naszej różowej mieszance!

Wskazówka ELLE: Buraki to naturalny super suplement, szklanka koktajlu z ich udziałem przed treningiem zwiększy Twoją wydajność, szybkość i siłę.

Składniki:

1 burak

jabłko

grejpfrut 

marchewka

2 plastry świeżego ananasa

1/2 łyżeczki cynamonu

kawałek korzenia imbiru

Wszystkie składniki poza cynamonem przepuść przez sokowirówkę lub zmiksuj w kielichu blendera. W przypadku drugiej opcji, gotowy koktajl dobrze jest przelać do szklanki przez sitko, żeby pozbyć się pozostałości po buraku i owocach. Na koniec dodaj cynamon i wymieszaj go z płynem.

Tekst: Zuzanna Ludwig / Green City Life

Smoothie dnia: Heartbeet, fot. @greencitylife