Nasiona chia mają wyjątkowe właściwości odżywcze, dzięki którym zaliczane są do rodziny super food. Zawierają więcej kwasów omega 3 niż łosoś atlantycki, są bogatszym od mleka źródłem wapnia, a zawartość żelaza przewyższa tę w szpinaku. Ich regularne spożywanie (każdego dnia - minimum łyżeczka dodana np. do koktajlu) powoduje szybszy wzrost włosów, wzmacnia paznokcie i oczyszcza cerę. W Chia Milkshake nasionka łączymy z bogatym w błonnik domowym mlekiem ryżowym i jagodami - wartościowym źródłem antyoksydantów.

Sprawdź inne przepisy na smoothie dnia >>

Składniki:

2 łyżki nasion chia

pół szklanki brązowego ryżu

1.5 litra wrzątku

banan

łyżeczka syropu klonowego

garść borówek

jagody goji

wiórki kokosowe

Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Odsącz go z wody, po czym przełóż do większego naczynia i zalej 1,5 l wrzątku. Ręcznym blenderem zmiksuj go z wodą i za pomocą lejka z filtrem lub gazy przelej gotowe mleko do słoika albo szklanej butelki. Szklankę mleka odlej do pojemnika blendera i zmiksuj ją z nasionami chia, bananem, syropem klonowym i borówkami. Na koniec dodaj do koktajlu jagody goji, poczekaj aż nasiąkną i posyp wierzch wiórkami kokosowymi.

Dołącz do akcji #smoothie dnia na Instagramie >>

Tekst: Zuzanna Ludwig / @greencitylife