SKŁADNIKI NA 10 SZTUK:
• 10 arkuszy papieru ryżowego
• 85 g komosy ryżowej (kwinoa)
• 2 łyżki posiekanej drobno szalotki
• 1 łyżeczka papryczki chili
• 1 dojrzałe awokado
• 1 pomarańcza
• 1 łodyga selera naciowego
• 1/4 dojrzałego mango
• 3 łyżki posiekanej kolendry
• 2 łyżki sezamu uprażonego
na suchej patelni
• sok z cytryny, sól, pieprz Na winegret:
• 4 łyżki oliwy z oliwek
• 1 łyżka soku z pomarańczy • odrobina musztardy Dijon
(na czubku łyżeczki)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 min

PRZYGOTOWANIE:
Komosę płuczemy na sicie gorącą wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy 200 g wody. Solimy. Gdy zacznie wrzeć, przykrywamy i gotujemy 10 minut. Pozostawiamy pod przykryciem jeszcze na 5 minut. Przyrządzamy winegret: do słoiczka wlewamy sok z pomarańczy, dodajemy sól i pieprz, mieszamy, aż sól się rozpuści, dodajemy oliwę i musztardę. Wstrząsamy, dodajemy łyżeczkę wrzątku i ponownie wstrząsamy. Pomarańczę obieramy i kroimy. Następnie łączymy szalotkę, seler naciowy, mango, papryczkę, pomarańczę, zioła i sezam. Dodajemy wystudzoną komosę, mieszamy. Polewamy winegretem, mieszamy, jeśli trzeba, przyprawiamy do smaku. Awokado obieramy, kroimy w paski, skrapiamy sokiem z cytryny. Namoczone arkusze papieru ryżowego układamy na kuchennej ściereczce. Nadziewamy farszem i zwijamy.

 

Autorką przepisu jest Anna Zabrowarny, która prowadzi bloga addiopomidory.