"Nie istnieją żadne leki, które mogłyby wzmocnić odporność człowieka i uchronić go przed zakażeniem" - możemy przeczytać w analizie pt. "Kronawirus: zalecenie immunologów". To co w takim razie nam pozostaje, skoro słynna witamina C to tylko mit? Polscy badacze przyznają, że odpowiednia dieta może pomóc w walce z wirusem. 

PAN w swojej publikacji ujawnia zalecenia co powinniśmy zrobić, żeby ustrzec się przez zakażeniem COVID-19. Oprócz częstego mycia rąk i unikania ludzi, którzy kaszlą i mają gorączkę oraz dużych skupisk ludzi, immunolodzy zachęcają nas do: wysiłku fizycznego, dbania o higienę miejsc, gdzie przygotowujemy posiłki, zaszczepienia się przeciwko chorobom zakaźnym oraz do zmiany diety na roślinną. "W szczególności unikajmy konsumpcji surowego mięsa i mleka" - dodano. Pod opracowaniem podpisali się: prof. dr hab. n. med. Dominika Nowis (Zakład Medycyny Genomowej, Warszawski Uniwersytet Medyczny) oraz prof. dr hab. n. med. Jakub Gołąb (Zakład Immunologii, Warszawski Uniwersytet Medyczny).

Zalety diety roślinnej? Spożywanie warzyw i owoców zwiększa w organizmie ilość błonnika, potasu, magnezu, niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy C, a także: flawonoidów, tokoferoli czy karotenoidów, które przeciwdziałają chorobom nowotworowym, układu krążenia (nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca), cukrzycy typu 2 oraz zwiększają odporność na infekcje.

Jeśli boimy się, że przy diecie roślinnej będziemy mieli niedobór witamin B12 i D warto zaopatrzyć się w odpowiednie suplementy. 

Jak zrobić maseczkę higieniczną? Oto prosty sposób na uszycie maski ochronnej przeciw koronawirusowi >>