Zdrowe kiełki

Jeśli jesz dużo mięsa, istnieje prawdopodobnieństwo, że twój organizm jest zakwaszony. Na ratunek przyjdą kiełki, które nie tylko są bogate w witaminy i składniki mineralne, ale mają odczyn zasadowy. Jeśli boisz się, że te kupowane w sklepie mogą mieć bakterie, hoduj je w domu.

Jabłka na cholesterol

Jedz jabłka! Okazuje się, że spożywanie dwóch dziennie skutecznie obniża poziom złego cholesterolu. Uczeni z Florida State University udowodnili, że po 6 miesiącach kuracji jabłkami podwyższony cholesterol znacznie spada. Wyniki były lepsze niż te osiągnięte przy pomocy leków.

Wiśnie na zakwasy

Wiśnie zawierają antocyjany, składniki o właściwościach antyoksydacyjnych (wyłapujących wolne rodniki). Dodatkowo modyfikują przebieg procesu zapalnego, wspomagają utrzymywanie szczelności naczyń krwionośnych oraz usprawniają przepływ krwi. Dzięki temu przyśpieszają regenerację mięśni po wysiłku.

Pomarańcze i grejpfruty na odchudzanie

Średni grejpfrut zawiera126 kcal, mandarynka - 34 kcal, zaś pomarańcza -110 kcal. Cytrusy zawierają wiele substancji, które wspomagają dietę. Dzięki witaminie C organizm wytwarza więcej hormonów stabilizujących poziom cukru i niedopuszczających do powstawania zapasów tłuszczu. Wraz z witaminą A wspomaga produkcję kolagenu, odpowiedzialnego za gładką i jędrną skórę.

Woda na zmarszczki

Picie sześciu szklanek wody dziennie może zmniejszyć widoczność zmarszczek aż o 24%, podaje "Cotswold Medical Aestetic". Najlepiej sięgać po wodę mineralną.