Placuszki bananowe z trzech składników - przepis

Lubisz jeść śniadania na słodko? A może znudziła ci się już tradycyjna owsianka? Jeśli, pomimo przestrzegania zdrowej diety, czasem tęsknisz za racuchami z dzieciństwa, mamy dla ciebie idealny przepis. Są nim placuszki bananowe z trzech składników, jakie na pewno znajdziesz w swojej kuchni. To ekspresowe i smaczne danie, które ma w sobie dużo błonnika. Dzięki temu na długo zaspokaja apetyt oraz przyspiesza przemianę materii. Placki z bananów są bardzo słodkie, chociaż w ich składzie nie ma grama cukru. Można dowolnie podkręcić ich smak, dodając do ciasta wiórki kokosowe, kakao, karob lub cynamon. Sprawdzą się zarówno na śniadanie jak i deser - idealną przekąskę po treningu! Uwielbiamy serwować je ze świeżymi owocami, domową konfiturą, orzechami czy gorzką czekoladą. Są najlepszą opcją na "czarną godzinę", zamiast kupnych słodyczy pełnych cukru i tłuszczu. 

Przepis na placuszki bananowe

Składniki:

1 dojrzały banan

2 jajka

1/2 szklanki płatków owsianych

Wbij jajka do naczynia blendera. Dorzuć obranego, pokrojonego w plastry banana oraz płatki owsiane. Zmiksuj składniki na jednolitą masę. Ciasto wylej na rozgrzaną patelnię. Usmaż placuszki z obu stron, aż się zarumienią. Podawaj je przełożone domową konfiturą lub świeżymi owocami. 

Przepisy na wegańskie naleśniki - SPRAWDŹ >>

Akcesoria kuchenne, kup on-line: