Fit przekąska: owocowe spring rolls

Szukasz lekkiej przekąski, idealnej na upały? W tym celu najlepiej sprawdzą się spring rolls, czyli azjatyckie "zawijaski" z papieru ryżowego. Nie myl ich jednak ze smażonymi sajgonkami! Tą wersję spożywa się z surowymi składnikami, nie poddając rollsów obróbce termicznej. Dzięki temu, jedząc je, przemycisz do ciała cenne witaminy, antyoksydanty oraz orzeźwiający smak lata! Co najlepiej zawinąć w płat papieru ryżowego? Mango, arbuza, ananasa, czy pitaję, dodając do owoców świeże listki mięty. Spring rolls to niskokaloryczny posiłek, który urozmaici dietetyczne menu. Warto zabierać go ze sobą do pracy, czy na letni pikniki ze znajomymi. 

Owocowe spring rolls - przepis

Składniki:

kilka płatów papieru ryżowego

1 półtwarde mango

1/3 schłodzonego arbuza

1 pitaja

2 plastry ananasa

listki mięty

dodatkowo: sos sojowy, sambal oek, ocet ryżowy, miód

Mango pokrój w słupki, pitaję, ananasa i arbuza w kostkę. Weź płat papieru ryżowego i delikatnie zamocz go w wodzie, następnie ułóż go na desce, na której będziesz zawijać spring rollsy, i kolejno napełnij jego środek składnikami - owocami i miętą lub bazylią. Pamiętaj - farszu nie może być za dużo! Zawiń papier ryżowy jak krokiety, delikatnie zaklejając boki. Podawaj spring rollsy z octem ryżowym i plastrami czosnku, sambalem, miodem lub sosem sojowym, wedle upodobań.