Surowe kakao, pudding chia, wegańskie mleko migdałowe - poznaj składniki, które kocha Twoja skóra.

Marzysz o tym żeby mieć czystą, nieskazitelną cerę bez trądziku i cieni pod oczami? Chciałabyś wyglądać i czuć się młodziej, ale nie masz czasu by zadbać o siebie? Dieta raw potrafi zdziałać cuda, jednak nie musisz stosować jej w 100%, by Twoja skóra odżyła i oczyściła się z toksyn. W naturalnym detoksie pomogą Ci surowe składniki odżywcze wplecione w Twój codzienny jadłospis - od owoców i warzyw po orzechy i nasiona. Przygotuj swoje ciało na tę ucztę!

1. Mleko orzechowe

 Naturalny detoks: 10 najlepszych posiłków w wersji raw, fot. Fotolia

Mleka orzechowe bogate są w miedź - minerał niezbędny do produkcji kolagenu, który sprawia że skóra jest jędrna i niepodatna na tworzenie się zmarszczek. Poza tym w składzie posiadają mangan zabezpieczający ją przed szkodliwymi promieniami UV i zapobiegający zaczerwienieniom i podrażnieniom. Takie mleko z łatwością przygotujesz sama w domu za pomocą dwóch składników - ulubionych orzechów (lub nasion) i wody. 

Mleko migdałowe:

szklanka migdałów

4 szklanki wody

Zalej orzechy wodą i zostaw je w niej na przynajmniej 8 godzin. Namoczone migdały odcedź i umieść w kielichu blednera. Zalej je ponownie źrodlaną wodą i miksuj przez kilka minut. Odcedź mleko ze zblendowanej orzechowej masy przez ściereczkę lub lejek z filtrem. Przechowuj w lodówce w szklanej butelce do 2 dni. Na jego bazie możesz tworzyć mleczne koktajle.

 

 

 

2. Surowe kakao

 Naturalny detoks: 10 najlepszych posiłków w wersji raw, fot. Fotolia

Surowe kakao znacząco różni się o tego, które jest składnikiem popularnych czekolad. Jego nieprzetworzona zdrowa wersja ma gorzki smak i zawiera w sobie najbardziej wartościowe tłuszcze. Poza tym, że rozgrzewa w zimne wieczory, działa na skórę jak eliksir młodości, a wszystko za sprawą dużej ilości antyoksydantów. Jest bogate w magnez i żelazo, dzięki czemu zapobega anemii i wspomaga koncentrację. Co więcej, zawarta w nim serotonina to naturalne antidotum na stres. Przemycaj surowe kakao do diety używając go jako składnika deserowych pralinek, lub miksując je z ulubionym koktajlem.

Pralinki raw z surowym kakao:

szklanka orzechów nerkowca

3/4 szklanki daktyli

łyżeczka siemienia lnianego

pół szklanki suszonych kawałków kokosa

2 łyżki surowego kakao w kruszonej lub sproszkowanej formie

Zamocz w wodzie orzechy i daktyle na przynajmniej 8 godzin. Kiedy będą miękkie, odsącz je z wody i przełóż do kielicha blendera. Dodaj wiórki kokosowe i kakao, zmiksuj składniki na jednolitą masę. Ulep z niej kuleczki wielkości orzecha włoskiego, pralinki przechowuj kilka dni w lodówce.