Masło klarowane - zastosowanie w kuchni

Masło ghee, czyli masło klarowane, to coraz bardziej pożądany, zdrowy produkt. Charakteryzuje się tym, że w jego składzie brak substancji stałych pochodzących z mleka i ma szerokie zastosowanie lecznicze. Masło to uzyskuje się dzięki długotrwałemu gotowaniu na małym ogniu. Ta metoda oczyszcza je z osadów oraz sprawia, że nadaje się do smażenia i pieczenia. W kuchni ajurwedyjskiej ten specyfik uważany jest za najzdrowszy tłuszcz. Przyrządzone na nim dania są lekkostrawne, mają korzystny wpływ na układ trawienny. Klarowane masło pozostawia w tyle swoją klasyczną wersję i roślinną margarynę. Śmiało można postawić je na piedestale obok oliwy lub oleju kokosowego. Z jego udziałem przyrządza się popularną bulletproof coffee (sprawdź przepis >>), która przyśpiesza metabolizm i stawia na nogi.

Masło ghee - środek odmładzający?

Tłuszcz maślany po oczyszczeniu sprawdza się nie tylko w zdrowej kuchni. Masło ghee ma swoje zastosowanie również w kobiecej kosmetyczce. W kulturze hinduskiej uważa się je za najlepszy środek odmładzający. To doskonały "krem" dla suchej i dojrzałej skóry, który czyni cerę gładką, jędrną, nawilżoną. Warto nakładać go pod oczy na noc - spłyca zmarszczki! W maśle klarowanym znajduje się moc antyoksydantów, dzięki czemu hamuje procesy starzenia się skóry. Pomaga w gojeniu ran po oparzeniach (podobnie jak aloes), działa antybakteryjnie, a dodane do koktajlu przyśpiesza metabolizm. Czym jeszcze zaskakuje ten super food? Polepsza przyswajanie witamin zawartych w pokarmie. Przygotowane na nim potrawy są przyjazne dla sylwetki, poprawiają koncentrację i po prostu lepiej smakują!

Przepisy z użyciem super foods >>