Nutella z awokado na podstawie książki "I jak tu nie jeść!" Beaty Sadowskiej

Składniki: 1 dojrzały banan, 2 dojrzałe miękkie awokado, 2 daktyle, 1-2 łyżki kakao, mięta do dekoracji

Przygotowanie: Wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmiksować. Gotowe!

Kulki śliwkowe z kakao i wiórkami kokosowymi na podstawie książki "Siła z roślin. Kuchnia dla biegaczy" Violetty Domaradzkiej, Roberta Zakrzewskiego i Damiana Parola

Składniki na 12 kulek: 200 g suszonych śliwek, 3 łyżki jagód goji, 3 łyżki przesianego kakao, 3 łyżki wiórków kokosowych, 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu, 12 małych listków mięty.

Przygotowanie: Suszone śliwki zalać wrzątkiem i pozostawić na 10 minut lub dłużej. Jogdy goji zmielić w blenderze. Śliwki odcedzić i zmiksować ze szczyptą cynamonu. Łyżeczką nabierać małe porcje masy i toczyć z nich kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć kilka sztuk w jaogdach goji, kakao i wiórkach kokosowych. Kulki ułóź na talerzu i udekoruj listkami mięty.

Lodowy jogurt z owoców leśnych z płatkami migdałowymi na podstawie książki "Przestań się przejadać" dr Jane McCartney

Składniki: 200 g mrożonych owoców leśnych – nie do końca rozmrożonych, tyle na tyle, żeby nadawały się do zmiksowania, 5 łyżek jogurtu greckiego, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka płatków migdałowych

Przygotowanie: Włóź owoce leśne do blendera, dodaj jogurt i miód i miksuj przez kilka sekund. Podawaj w szklaneczkach, posypane płatkami migdałowymi.