W ostatnim czasie dużo mówi się o trendach kulinarnych na 2017 rok (sprawdź naszą listę >>). Pośród nich pojawia się czarna lemoniada z kokosowym węglem aktywnym, a do łask powracają świeże trufle. Jednak to nie koniec nowości. Na amerykańskim rynku żywności właśnie pojawiło się warzywo, które jest hybrydą jarmużu i brukselki. Nazywa się Kalettes - wyglądem przypomina główki małej kapusty, choć kolor i strukturę liści zawdzięcza jarmużowi. W smaku również łączy w sobie oba te warzywa, dzięki czemu uchodzi za zdrowy rarytas. Można przyrządzać go na wiele sposobów, choć najlepiej smakuje upieczony z oliwą, a najefektowniej prezentuje się w sałatce. 

Kalettes - nowe warzywo, które ma zastąpić jarmuż i brukselkę, fot. mat. prasowe

Nad tą krzyżówką hodowcy trudzili się przez 15 lat. Bez obaw, Kalettes nie zawiera GMO, nie jest modyfikowane genetycznie za sprawą zmiany DNA rośliny. Warzywo zostało stworzone tradycyjną metodą krzyżówki tych dwóch gatunków, co wcale nie było prostym zadaniem. Jednak wysiłek się opłacił - zielony przysmak wchodzi do sprzedaży w USA i już cieszy się ogromnym zainteresowaniem. Z pewnością niedługo opanuje kulinarny feed na Instagramie oraz menu najmodniejszych restauracji!

Kalettes - nowe warzywo, które ma zastąpić jarmuż i brukselkę - ZDJĘCIA >>