Jagodzianki to przysmak z dzieciństwa, do którego mamy szczególną słabość. Pojawiają się w cukierniach latem, kiedy panuje sezon na jagody, i kuszą nas zapachem tych pysznych owoców. A, jak wiadomo, jagodom nie warto się opierać - są bogatym źródłem witaminy C czy antyoksydantów, które zbawiennie wpływają na zdrowie oraz skórę. Niestety, tego samego nie można powiedzieć o mące pszennej i białym cukrze, wchodzących w skład ciasta jagodzianki. Dlatego dzielimy się z wami dietetycznym przepisem, idealnym dla wegan lub dbających o linię. 

Jak zrobić jagodzianki w wersji fit? Wystarczy zamienić tradycyjne składniki na produkty o niskim indeksie glikemicznym, najlepiej roślinnego pochodzenia. W tej roli sprawdzi się pszenica orkisz. Zamiast białego cukru warto użyć lżejszy dla zdrowia cukier kokosowy i ksylitol, lub posłodzić ciasto syropem klonowym. Gotowe jagodzianki podsypujemy nie cukrem pudrem, a mąką kokosową, uzyskaną ze zmielonych wiórków kokosowych. Jest naturalnie słodka i świetnie imituje ten tradycyjny składnik!

Przepis na zdrowe jagodzianki

Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej

1 łyżka mąki z tapioki lub skrobi ziemniaczanej

25 g drożdży instant

1/2 szklanki cukru kokosowego

1 szklanka mleka kokosowego

250 g jagód, zamiennie borówek

1,5 łyżki ksylitolu

Wykonanie:

Mleko kokosowe podgrzej w rondelku. W misce połącz mąkę z drożdżami i cukrem kokosowym lub syropem klonowym. Dodaj ciepłe mleko, wymieszaj masę. W osobnym naczyniu wymieszaj jagody z mąką z tapioki oraz ksylitolem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Z powstałego ciasta urywaj kawałki różnej wielkości, ulep z nich kulki. Podsyp je mąką (np. kokosową) i rozwałkuj na stolnicy na okrągłe placki. Środek każdego z nich wypełnij jagodowym nadzieniem, po czym delikatnie zaklej ciasto. Piecz jagodzianki na blaszce delikatnie posmarowanej olejem kokosowym, aż się zarumienią. Smacznego!

Pieczenie ciasta redukuje stres tak samo, jak medytacja - SPRAWDŹ >>