Uwielbiamy jeść tosty z dżemem i masłem orzechowym lub dodawać konfiturę do ciepłej owsianki. Jednak kupne przetwory mają to do siebie, że w ich składzie znajduje się dużo cukru. Za to zrobienie marmolady w domu bywa, niestety, trochę czasochłonne. Czy istnieje sposób, by ekspresowo przyrządzić dietetyczny, bezcukrowy dżem? Taki, który będzie równie gęsty i "żelowy" jak ten przygotowany na bazie syropu?

Wiemy, jak zrobić słodki wek w kilka minut - i to bez gotowania! Przydadzą się do tego zaledwie trzy składniki: maliny, sok z cytryny oraz siemię lniane. W tym przepisie sprawdzi się każdy letni owoc: jagoda, borówka, jeżyna, truskawka, wiśnia, poziomka. Wystarczy, że zmiksujesz je i zmieszasz z nasionami, które zamienią w mus w gęstą masę. Taki dżem to zdrowa dawka witaminy C oraz cennych kwasów tłuszczowych. Działa na korzyść dla cery, wpsomaga trawienie i przyspiesza porost włosów. Na zdrowie!

Dżem z siemienia lnianego i malin

Przepis:

1.5 szklanki malin

sok z 1/2 cytryny

2 łyżki siemienia lnianego

Przesyp maliny do miski i rozgnieć je widelcem. Dodaj do nich sok z cytryny oraz siemię lniane. Zmiksuj wszystkie składniki blenderem. Przęłóż dżem do słoiczka, po czym wstaw go do lodówki na 15 minut, żeby masa stężała. Jeśli chcesz, żeby marmolada była bardziej gęsta, dodaj do niej więcej nasionek lnu. 

Chia fresca - chłodzący napój z nasion chia >>