Dietetyczne obiady możesz przyrządzać zarówno na ciepło jak i na zimno. Ważne: obiad powinien być najbardziej kalorycznym posiłkiem w ciągu dnia i nieważne czy jesteś na diecie redukcyjnej, czy po prostu chcesz zdrowo się odżywiać. Najbardziej kaloryczy oznacza, że powiniem dostarczać około 30 do 35% dziennego zapotrzebowania na kalorie. Dietetyczny obiad oznacza też, że powinien być zbilansowany, czyli zawierać białka, węglowodany złożone, warzywa i tłuszcze roślinne.

Dietetyczne obiady: Łosoś z brokułami i ryżem

Dietetyczne obiady, fot. Fotolia

Składniki:
- filet z łososia,

- brązowy ryż,

- brokuły,

- natka pietruszki,

- czosnek,

- sok z cytryny,

- ulubione przyprawy.
Rybę oprósz przyprawami, skrop cytryną i zawiń w folię aluminiową. Włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 20 minut. Brokuły ugotuj na parze, a ryż według instrukcji na opakowaniu.

Dietetyczne obiady: Sałatka z wędzonym łososiem w sosie balsamicznym>>