7 alternatyw dla nabiału - SPRAWDŹ czym zastąpić twaróg, żółty ser, jogurty >>
Fotolia
Twaróg, jogurty naturalne i żółty ser to nabiał, bez którego ciężko się obejść. Czy można wyleczyć to uzależnienie?
Fotolia
1 / 7 Co zamiast twarogu? Orzechy nerkowcaTwaróg sprytnie można podmienić na orzechy nerkowca, które po namoczeniu przez noc i zblendowaniu uzyskują kremową konsystencję. Taki twarożek warto serwować ze szczypiorkiem, solą, czarnym pieprzem oraz wędzoną papryką, nadającą potrawom serowy posmak.
Przepis:
szklanka orzechów nerkowca
woda
Orzechy nerkowca namocz przez noc. Następnego dnia zmiksuj je w pojemniku blendera na najwyższych obrotach. Dodaj do niego ulubione przyprawy lub aromat waniliowy, w zależności od tego jaki chcesz uzyskać smak.
Fotolia
2 / 7 Co zamiast jogurtu? Mleko kokosoweJeśli nie możesz obejść się w diecie bez jogurtu, bo lubisz go jeść z owocami lub stosujesz go jako zamiennik śmietany, wypróbuj mleko kokosowe. Ono również jest gęste i sycące, podkręca smak każdego dania. Sprawdzi się w zdrowych deserach oraz wytrawnych zupach czy gęstych sosach.
Fotolia
3 / 7 Co zamiast parmezanu? MigdałyNie wyobrażasz sobie spaghetti bez parmezanu? Postaw na lżejszą i zdrowszą alternatywę. W tej roli świetnie sprawdzą się łuskane, starte na tarce migdały. Dodawaj je do potraw zamiast sera, by oszukać wzrok, lecz równie dobrze się najeść.
Fotolia
4 / 7 Co zamiast żółtego sera? Płatki drożdżoweWeganie wiedzą, jak przyrządzić "serowe" danie bez użycia grama sera. Jednym z ich sekretów są płatki drożdżowe z drożdży nieaktywnych, które mają naturalnie serowy posmak. Pasują do wszystkiego - makaronu, pizzy, zapiekanki, zupy. Dzięki nim twoje kubki smakowe nie odczują braku ulubionego (lecz niekorzystnego dla sylwetki...) składnika.
Fotolia
5 / 7 Co zamiast białego sera? TofuTofu to ser z mleka sojowego, który jest doskonałym źródłem białka. Z powodzeniem zastąpisz nim w sałatce mozzarellę lub ser feta. Wędzone tofu świetnie imituje w smaku oscypka. Gdy zmiksujesz go z przyprawami może zastąpić twaróg, z owocami - serek homogenizowany.
Fotolia
6 / 7 Co zamiast żółtego sera? TymianekDo pysznego smaku sera często przyczynia się tymianek. To właśnie ta przyprawa podkręca walory wytrawnych potraw i sprawia, że ślinka cieknie nam, gdy tylko poczujemy ich zapach. Dodawaj suszone ziele do wszystkich dań, w których użyłabyś żółtego sera - dzięki temu szybko wyleczysz swoje serowe uzależnienie!
Fotolia
7 / 7 Co zamiast jogurtu mlecznego? Jogurt probiotycznyJeśli nie wyobrażasz sobie śniadania bez jogurtu naturalnego, a wiesz, że ten produkt mleczny ci nie służy, zrób w domu swój własny jogurt probiotyczny. Możesz wykonać go na mleku sojowym, kokosowym lub migdałowym. Wystarczy, że w porcji napoju roślinnego rozpuścisz probiotyk (kupiony np. w aptece) i odczekasz kilkanaście godzin, aż zajdzie w nim proces fermentacji. Przepis znajdziesz TUTAJ >>.