Cukier czy tłuszcz? Co jest gorsze dla Twojej sylwetki?
To wcale nie jest takie oczywiste! Podczas, gdy Stany Zjednoczone walczą z cukrem, zmuszając znanych producentów żywności do zmniejszania jego ilości w swoich produktach, Wielka Brytania zdaje się być największym przeciwnikiem tłuszczu, za który wini otyłość swojego narodu. Tylko na co powinniśmy się zdecydować? Do wyboru mamy długą listę diet-cud, które nie zawsze są takie zdrowe, jakby się mogło wydawać.
Fakty na temat właściwego sposobu odżywiania ciągle się zmieniają - tłuszcz uważany niegdyś za główną przyczynę tycia zostaje wypierany przez zawarty w gotowej żywności cukier. Skrajne diety, jak paleo, sugerują nam rezygnację z nasyconych fruktozą węglowodanów, a odżywanie w stylu "high carb, low fat" zaleca wyeliminować tłuszcze pochodzenia zwierzącego. Kto ma rację? ELLE.pl wzięło ten temat pod lupę.
Co jest bardziej kaloryczne?
Cukier vs Tłuszcz, Wildfox, fot. East News |
Które z dań szybciej zaspokoi nasz apetyt? Ociekający tłuszczem burger czy sałatka warzywna z makaronem i koniecznie - słodki deser? Komponując swoje codzienne posiłki zwracamy uwagę na to, czy są z pożywnych składników i na długo zapewnią nam uczucie sytości. Niestety, nawet jeśli preferujemy "zdrową" opcję i tłuszczom mówimy stanowcze NIE, to właśnie dzięki nim szybciej zaspokajamy głód, podczas gdy dania o wysokiej zawartości węglowodanów i cukru mogą mieć odwrotne działanie. Nie będąc w pełni usatysfakcojonowanymi, zaczniemy bardziej podjadać w ciągu dnia, na skutek czego pochłoniemy znacznie więcej kalorii, niż gdybyśmy zjadły wysokotłuszczowy posiłek. Warto urozmaicać dania dodawając do nich oliwę i inne tłoczone na zimno oleje, oraz bogate w wartościowy tłuszcz orzechy.
Jeść tłusto, czy na słodko?
Cukier vs Tłuszcz, fot. Fotolia |
Paryżanki zaczynają dzień od croissantów z czekoladą i słodkim dżemem, Londyńczycy preferują bekon, tosty z masłem, sadzone jajka i kiełbaski w duecie z kremowym majonezem. I chociaż pierwsza opcja śniadaniowa wydaje się być lżejsza, obie mogą być równie ciężkostrawne. Cukier spożywany w dużej ilości po czasie przeistacza się w tkankę tłuszczową, szczególnie jeśli karmimy nasz organizm tak dużą dawką. Słodycz w postaci francuskiego rogala trawi się bardzo szybko, powodując błyskawiczny skok poziomu cukru we krwi. Nie zaszkodzi jako jednorazowa przekąska (raz na jakiś czas!), ale nie powinien zastępować pełnowartościowego śniadania.
Z kolei spożywanie dużej ilości tłuszczu i rezygnowanie z cukru powoduje, że nasz organizm nie mając skąd czerpać energii, sam zaczyna produkować i magazynować glukozę. Taka reakcja po dłuższym czasie może prowadzić do wielu nieprawidłowości. Glukoza to kluczowy składnik pobudzający mózg do działania, jej braki mogą powodować zaburzenia koncentracji i osłabiają pamięć.
Co lepiej wybrać przed treningiem?
Cukier vs Tłuszcz, fot. Fotolia |
Niezależnie od tego, czy planujesz trening na powietrzu czy na macie, na przynajmniej godzinę przed, nie powinnaś nic jeść. Twoje ciało musi mieć energię do działania, a trawienie pokarmów niepotrzebnie ją zabiera. Na przedtreningowy posiłek wybierz danie składające się z węglowodanów albo przekąskę o dużej zawartości naturalnych cukrów. Glukoza szybko Cię pobudzi i przyczyni się do większej wydajności w trakcie ćwiczeń. Za to tłuszcz spowolni Twoją pracę - sprawi, że szybko się zmęczysz i zaczniesz czuć się ociężale. Aby efekty treningu były widoczne szybko, postaw na naturalne cukry, np. zawartą w owocach fruktozę - przedtreningowy banan lub zielony koktajl to lepsza opcja niż sztuczny izotonik.
Jakie cukry i tłuszcze są dla nas dobre?
Cukier vs Tłuszcz, fot. Fotolia |
Nie myśl sobie, że jeśli glukoza jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania mózgu, to możesz zacząć jeść więcej słodyczy "na zdrowie". Cukier dzieli się na ten dobry i zły. Węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym sprawiają, że poziom glukozy we krwi szybko wzrasta, co powoduje wydzielanie insuliny w ponadprzeciętnej ilości. Hormon ten jest odpowiedzialny za wchłanianie glukozy z krwioobiegu do komórek i hamowanie rozpadu tłuszczy. Szybki spadek stężenia glukozy wzmaża uczucie głodu. Do tej grupy cukrów zaliczamy między innymi słodycze zawierające w składzie biały cukier i pszenne pieczywo. Warto więc zacząć stosować zamienniki - słodzić ulubione napoje miodem lub syropem klonowym, a do słodkich potraw dodawać melasę, daktyle, bardzo dojrzałe banany albo cukier kokosowy.
To samo tyczy się tłuszczów! Unikaj ich w wersji 'trans', czyli wysokoprzetworzonej, jaką znajdziesz w fast foodach. Wybieraj naturalne opcje - roślinne oleje jak oliwa, olej rzepakowy, z pestek winogron i olej kokosowy. Pozyskuj tłuszcze z nasion i orzechów, np. w postaci ulubionego, orzechowego masła.
Cukier czy tłuszcz? Z czego zrezygnować?
Cukier vs Tłuszcz, fot. Fotolia |
To w końcu co jest gorsze? Cukier, czy tłuszcz? Który składnik diety powinnyśmy ograniczyć do zera? Odpowiedź jest prosta - żeby na długo zachować zdrowie, piękną sylwetkę i urodę, nie rezygnuj z żadnego z nich. Tłuszcze i cukry w nieprzetworzonej postaci i odpowiedniej dawce to kluczowy pokarm dla mózgu i ciała. Jednak diabeł tkwi w szczegółach - istnieje pewna mieszanka, która nie występuje w naturze i jest bardzo szkodliwa dla naszej sylwetki. Niestety, to połączenie kochamy najbardziej. Tłuszcz i cukier w duecie, czyli pyszny sernik, pączki, ciasteczka maślane, mleczna czekolada...możemy wymieniać bez końca! Unikaj tego zestawienia, jeśli Twoja linia i dobre samopoczucie nie są Ci obojetne.
Tekst: Zuzanna Ludwig / Green City Life