Ciasto marchewkowe dietetyczne lub tradycyjne można zaserwować na przyjęciu, a także potraktować jako urozmaicenie drugiego śniadania w pracy czy w szkole. Dodatkowym jego atutem jest łatwość wykonania: z przepisem bez problemu poradzi sobie nawet początkujący kucharz.

Ciasto marchewkowe fit – właściwości odżywcze

Wypiek ten, w zależności od wykorzystanej receptury, może mieć różne wartości odżywcze. Jeśli zdecydujemy się na fit ciasto marchewkowe, uzyskamy wariant niskokaloryczny, który można spożywać bez większych wyrzutów sumienia. Orientacyjnie przyjmuje się, że jedna porcja ciasta ma około 250-300 kcal. Nie jest to zatem najlżejsza przekąska, ale znacznie bardziej wartościowa niż tradycyjne słodycze.

Wartość odżywcza, jaką ma dietetyczne ciasto marchewkowe, wynika przede wszystkim z zawartości smacznego i bardzo cennego warzywa. Marchewka powszechnie znana jest jako źródło beta-karotenu - barwnika wpływającego między innymi na stan oraz koloryt naszej skóry. Zawarty w niej błonnik wspomaga procesy trawienne. Docenić wypada również zawartość witamin: E, C, K oraz minerałów: potasu, magnezu, cynku, żelaza i fosforu. Wszystko to przy niewielkiej kaloryczności i niskim indeksie glikemicznym.

Istotne są także pozostałe dodatki do ciasta. Duże znaczenie dietetyczne ma to, jakiej mąki użyjemy, jakie bakalie trafią do masy oraz czy na wierzchu znajdzie się słodka polewa. Poniższe proste ciasto marchewkowe fit nie zawiera mąki pszennej oraz dodatku białego cukru. Istnieją także inne jego warianty, między innymi ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi lub na mące razowej.

Przepis na ciasto marchewkowe fit

Ciasto marchewkowe fit jest bardzo łatwe do wykonania, a wszystkie produkty bez problemu znajdziemy w każdym sklepie. Długa lista składników jest nieco myląca, ponieważ w większości znajdują się na niej przyprawy i dodatki.

Do wykonania ciasta marchewkowego potrzebne będą:

  • 1,5 szklanki marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • 1 szklanka pokrojonych orzechów włoskich
  • 4 jajka
  • 3/4 szklani oleju rzepakowego lub stopionego kokosowego
  • kilka łyżek miodu (według uznania)
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od ubicia białek na sztywną pianę. Osobno ucieramy żółtka z miodem, później dodajemy pianę i powoli dolewamy olej. W trakcie mieszania tłuszcz zostanie wchłonięty. Ubijając, dodajemy mąkę przesianą z solą, proszkiem i sodą. Uzyskana w ten sposób masa powinna być gęsta.

W dalszej kolejności do ciasta wsypujemy cynamon i przyprawę do piernika. Następnie dodajemy marchewkę i orzechy, dobrze mieszając, by całość była jednolita. Do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia formy wlać ciasto. Piec 45–55 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciasto marchewkowe wilgotne – porady

Aby z powyższego przepisu otrzymać puszyste i wilgotne ciasto marchewkowe, warto zastosować kilka trików. Jakie działanie zapewni najlepszy efekt?

W niektórych przepisach można znaleźć sugestię, aby ciasto marchewkowe przygotowywać na bazie wiórków pozostałych po wyciskaniu soku. Jest to jedna z możliwości, nie liczmy jednak na to, że taka masa będzie wilgotna sama z siebie. Aby zachować mokrą, charakterystyczną dla tego wypieku strukturę, prawdopodobnie trzeba będzie wykorzystać więcej oleju lub dolać sok pomarańczowy. Pełne wilgoci ciasto uzyskamy natomiast za sprawą świeżo startej w robocie kuchennym lub na tarce marchewki.

Suche składniki, czyli mąkę, proszek do pieczenia, ewentualnie także cukier, przed dodaniem do masy warto przesiać. W ten sposób całość napowietrza się, a uzyskane ciasto będzie bardziej puszyste. Podobnie zadziała ubicie białek na sztywną pianę.

Ciasto marchewkowe z kremem – jak zrobić?

Powyższy przepis bardzo łatwo jest przerobić w taki sposób, aby uzyskać tort marchewkowy fit, czyli wilgotne placki przełożone kremem. Ten wariant będzie oczywiście bardziej kaloryczny niż suche ciasto, możemy jednak wybierać spośród kilku wariantów masy oraz dowolnie modyfikować ilość cukru.

Pierwszym pomysłem na krem jest masa z serka mascarpone i masła. Do jej wykonania potrzebujemy:

  • 40 dag mascarpone
  • 10 dag miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią

Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem z wanilią na puch. Dodajemy porcjami serek mascarpone, po każdym razie miksując, aby powstała jednolita masa. Takim kremem można przekładać przecięte na pół ciasto.


Druga możliwość to krem do ciasta twarożkowy.

  • 50 dag twarożku śmietankowego
  • 10 dag cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej

Wszystkie składniki wystarczy zmiksować, a następnie masą przekładać dwa blaty ciasta.

Ciasto marchewkowe można podać także bez kremu, a zamiast tego urozmaicić jego smak polewą. Do jej przygotowania potrzebne są:

  • 20 dag naturalnego twarożku śmietankowego
  • 5 dag cukru pudru
  • 2-3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Twarożek miksujemy z masłem na gładką masę. Stopniowo dosypujemy cukier puder, cukier waniliowy oraz cytrynę. Polewę wylewamy na wystudzone ciasto.

Ciasto marchewkowe bez cukru – czym go zastąpić?

Jeśli ciasto marchewkowe ma być jeszcze bardziej fit, można całkowicie zrezygnować z dodatku cukru. W powyższym przepisie zastosowano dość słodki miód, który wymienić można na syrop klonowy, ale osoby dokładnie liczące kalorie mogą sięgać po stewię, ksylitol czy słodzik. Warto zadbać też o przyprawy. Dzięki dodatkom korzennym całość upodobni się do piernika, ale zamiennie wykorzystywać można mieloną kawę, a nawet chili.

W wersji fit można zrezygnować ze słodkiego kremu lub przygotować go na bazie niesłodzonego twarożku.