Według amerykańskiego lekarza, Joela Fuhrmana, ciągłe diety nie tylko nie prowadzą do zrzucenia wagi, ale wręcz je utrudniają.  - Za każdym razem, gdy się odchudzasz  i przestajesz zaspokajać naturalne zapotrzebowanie energetyczne, Twój organizm aktywuje enzymy, które sprzyjają syntezie tłuszczu i utrudniają zrzucenie wagi- pisze Fuhrman w swojej najnowszej książce "Koniec z dietami".

Lekarz ostrzega też, że najpopularniejsze diety, jak Dukana, Paleo czy Dash nie tylko nie sprzyjają chudnięciu, ale co gorsze, rujnują zdrowie.

Ale ma też dobrą wiadomość. Można schudnąć bez ciągłego liczenia kalorii i odmawiania sobie miliona rzeczy. Wystarczy wprowadzić kilka drobnych zmian do menu.

Oto 5 najważniejszych kroków do szczupłej sylwetki według dr. Fuhrmana.

1. Włącz do diety warzywa, które dr Fuhrman nazywa w skrócie G-Bombs. To zielone warzywa, strączkowe, czosnek, grzyby, jagody i orzechy. Powinny znajdować się w Twoim menu każdego dnia, bo mają mnóstwo niezbędnych witamin i minerałów, ale niewiele kalorii i tłuszczu. Co więcej, według Fuhrmana surowa warzywa, zwłaszcza zielone i niskoskrobiowe, takie jak pomidory, cebula, kalafior, czerwona papryka i bakłażan, bezpośrednio sprzyjają chudnięciu!

Jak dużo musisz ich jeść? Codziennie podwójną porcję zielonych warzyw, gotowanych na parze, pół szklanki roślin strączkowych, 30 gramów pestek i orzechów oraz 3 porcje świeżych owoców. Pamiętaj, aby orzechów nie jeść jako przekąski, ale wkomponować w w posiłek. Poprawią wchłanianie witamin i przeciwutleniaczy z innych potraw.

2. Zrezygnuj z cukru i soli. Cukier sprzyja tyciu, a sól zatrzymywaniu wody i obrzękom, przez które sylwetka wygląda bardziej masywnie. Aby potrawy nie straciły smaku, doprawiaj je pieczonym czosnkiem, koncentratem pomidorowym (ten naturalny jest superzdrowy, bo zawiera wyłącznie zagęszczone pomidory), natką pietruszki, koperkiem i kolendrą, obowiązkowo świeżymi.

3. Na śniadanie pij zielone koktajle. Najlepiej ze zmiksowanego szpinaku, jarmużu, sałaty, siemienia lnianego i nasion chia ze świeżymi lub mrożonymi owocami. Dostarczysz sobie multum witamin i minimum kalorii.

4. Ogranicz mięso, zwłaszcza tłuste czerwone i nigdy nie łącz go w posiłku z innymi tłuszczami, np. oliwą w sałatce. Dowiedziono, że żelazo hemowe zawarte w czerwonym mięsie ultenia inne tłuszcze i znosi ich dobroczynne działanie dla organizmu i sylwetki.

5. Smaż w woku, nie na patelni. Dzięki temu jeśli dodasz do potrawy odrobinę wody lub bulionu warzywnego, będziesz mogła zrobić to bez mililitra tłuszczu.

Więcej o sposobach na chudnięcie bez diety przeczytasz w najnowszym numerze ELLE. Swoje najlepsze tricki polecają sławne dietetyczki, sportsmenki i blogerki kulinarne.