Większość protein pochodzenia roślinnego klasyfikuje się jako niepełnowartościowe. Czy to samo można powiedzieć o białku konopnym? Nie, a przemawia za tym kilka czynników, wśród których należy wymienić przede wszystkim bogaty skład aminokwasowy. Nie ma wątpliwości, że zawartość składników odżywczych w proteinach konopnych czyni je cennym elementem codziennej diety, którego spożywanie niesie wiele korzyści zdrowotnych. 

Co to jest białko konopne?

Białko konopne to produkt naturalny, pozyskiwany z konopi siewnej. Proces ten jest realizowany poprzez tłoczenie nasion na zimno. W ten sposób uzyskiwany jest olej, który w toku dalszej obróbki podlega oddzieleniu od substancji stałych. W dalszej fazie powstaje pasta, która po wysuszeniu jest umieszczana w specjalnych młynkach. Produktem końcowym jest zielony proszek, zachowujący wszystkie cenne właściwości nasion rośliny, z której powstał.

U wielu osób konopie wywołują skojarzenia z nielegalnymi substancjami. Należy jednak wyraźnie podkreślić, że gatunek konopi klasyfikowany jako siewny obejmuje wiele podgatunków, z których większość nie zawiera substancji o działaniu psychoaktywnym i uzależniającym. Nie trzeba zatem martwić się o wystąpienie niepożądanych skutków, a samo białko konopne nie ma nic wspólnego z nielegalnymi produktami

Proteiny konopne są szczególnie polecane wegetarianom, weganom i wszystkim osobom, w których diecie występuje deficyt wartościowego białka pochodzenia zwierzęcego. Właściwości tego produktu docenią także sportowcy. Znaczna aktywność fizyczna wiąże się ze zwiększonym zapotrzebowaniem na proteiny, które są wykorzystywane w procesie regeneracji tkanki mięśniowej. Właściwości białka konopnego czynią je też produktem pożądanym w diecie osób redukujących tkankę tłuszczową. 

Białko konopne – właściwości

Białko konopne jest szczególnie cenione za swoje właściwości odżywcze. W pierwszej kolejności należy odwołać się do tłoczenia na zimno. Wyeliminowanie wysokiej temperatury z procesu produkcyjnego sprawia, że struktura protein pozostaje nienaruszona, dzięki czemu substancja zachowuje swoje wszystkie właściwości

Białko konopne stanowi cenne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, omega-6 i omega-9, witamin z grupy B, witaminy E i innych cennych mikroskładników: potasu, wapnia, żelaza, cynku, miedzi i fosforu.

Tak bogaty skład przekłada się na niezwykle cenne właściwości protein konopnych, z których najważniejsze to:

  • regeneracja tkanki mięśniowej - białko jest podstawowym budulcem tkanki mięśniowej, a to zawarte w ziarnach konopi siewnej charakteryzuje się wyższą jakością i większą przyswajalnością niż pozostałe proteiny pochodzenia roślinnego,
  • wspomaganie funkcji układu immunologicznego - białko konopne zawiera proteiny globularne -  albuminy i edestyny, dzięki czemu znacząco wzmacniają odporność organizmu na działanie drobnoustrojów chorobotwórczych,
  • wspomaganie układu trawiennego - białko konopne obfituje w cenny błonnik, który wspomaga naturalne oczyszczanie jelit,
  • profilaktyka chorób układu sercowo-naczyniowego - dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych i cennych aminokwasów białko konopne przyczynia się do zapobiegania występowaniu chorób serca i żył oraz usprawnia pracę układu sercowo naczyniowego,
  • poprawa wyglądu włosów i skóry - zawartość witaminy E oraz odpowiednie proporcje kwasów omega-3, omega-6 i omega-9 to główne czynniki przyczyniające się do poprawy kondycji włosów i skóry,
  • działanie przeciwzapalne - dzięki bogatej zawartości cennych minerałów i nienasyconych kwasów tłuszczowych, proteina konopna  łagodzi objawy stanu zapalnego.

Nie każde białko roślinne jest klasyfikowane jako pełnowartościowe, jednak nie dotyczy to protein konopnych. Wynika to z faktu, że w swoim naturalnym składzie zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, których potrzebuje ludzki organizm, a których nie może syntetyzować samodzielnie. Szczególnie cenna jest arginina, biorąca udział w wydzielaniu tlenku azotu - substancji odpowiadającej za rozszerzanie światła naczyń krwionośnych.

Mówiąc o właściwościach białka konopnego, nie można nie wspomnieć, że w przeciwieństwie do białka sojowego produkt ten nie wykazuje działania alergizującego. Nie zawiera też glutenu i laktozy. 

Białko konopne – jak stosować?

Osoby chcące uzupełnić swoją dietę o wartościowe białko roślinne, każdego dnia powinny spożywać ok 10-20 g białka konopnego. Taka ilość pokryje dzienne zapotrzebowanie na proteiny i nienasycone kwasy tłuszczowe. 

Proteiny konopne są też polecane sportowcom, nie tylko zawodowym, ale także osobom ćwiczącym dla zachowania zdrowia i dla własnej przyjemności. Białko pozyskiwane z nasion konopi zawiera aminokwasy BCAA, czyli ważny budulec mięśni. Ich działanie przyspiesza syntezę protein, sprzyjając w ten sposób rozbudowie masy mięśniowej. Z kolei edestyny i albuminy wspomagają proces regeneracji organizmu po wysiłku. 

W przypadku osób aktywnych dawkowanie powinno być ściśle dostosowane do formy i intensywności treningów (im więcej grup mięśni jest angażowanych w trakcie wysiłku, tym bardziej wzrasta zapotrzebowanie na białko). Należy jednak pamiętać, że nadmiar białka może niekorzystnie wpływać na funkcję nerek, zatem nie należy przekraczać wartości 1 g / 1 kg masy ciała

Białko konopne charakteryzuje się dość specyficznym smakiem. Z tego względu koktajl proteinowy, na który składa się wyłącznie białko konopne w proszku i woda lub mleko, nie każdemu przypadnie do gustu. Osoby, dla których smak tych protein jest trudny do zaakceptowania mogą sięgnąć po białko konopne smakowe.  

Białko konopne – przepisy

Alternatywnym rozwiązaniem jest dodanie proszku do koktajli deserowych, potraw lub wypieków. Poniżej prezentujemy kilka ciekawych przepisów, w których można wykorzystać białko konopne.

Omlet z bananem i białkiem konopnym

Składniki:

1 jajko kurze,

1 łyżka mąki,

1 łyżeczka białka konopnego w proszku,

1/2 banana,

szczypta proszku do pieczenia.

Wykonanie:

połowę banana należy dokładnie rozgnieść i zmieszać z jajkiem. Dodajemy pozostałe składniki. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę wlewamy na patelnie (z niewielką ilością rozgrzanego oleju) i smażymy z dwóch stron.

Ciastka kokosowe z białkiem konopnym bez pieczenia

Składniki:

pół szklanki białka konopnego,

szklanka płatków owsianych,

szklanka wiórków kokosowych,

pół szklanki miodu,

szklanka mleka migdałowego

2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego,

łyżka pasty waniliowej,

3 łyżki kakao,

2 łyżki masła orzechowego.

Wykonanie:

wszystkie składniki dokładnie mieszamy w niewielkim rondelku. Uzyskaną masę podgrzewamy na małym ogniu (nie przerywając mieszania) do momentu połączenia wszystkich składników ciasteczek. Masę należy przestudzić. Gdy jej temperatura nie będzie już zbyt wysoka, nakładamy ją papier do pieczenia i formujemy pożądany kształt ciastek. Tak przygotowaną masę wkładamy do lodówki. Wyciągamy ją dopiero gdy stężeje.   

Białko konopne – opinie

Proteiny konopne mają wiele zalet, jednak w sieci można też spotkać się z opiniami, według których tego typu białko nie należy do najbardziej wartościowych.

- Odżywiam się po wegańsku i nie jestem hejterem, ale uważam, że jest to najbardziej nieudana odżywka białkowa. Skoro nasiona mają 33 g białka w 100 g produktu, a odżywka 45, to jaki w ogóle to ma sens? - zauważa Anonim, użytkownik Sportowego Forum Dyskusyjnego.

Z drugiej strony nie brakuje też opinii, wskazujących na niezwykle cenne właściwości białka konopnego, które finalnie przekładają się na bardzo dobre działanie.

- Białko konopne dostarcza argininę, proteiny, aminokwasy co znaczy, że poprawiają ukrwienie. Konopie same w sobie wspomagają metabolizm i wzmacniają system odpornościowy. Zresztą wszystko co jest pochodzenia roślinnego jest lepsze od chemii ,którą mamy na półkach sklepowych - stwierdza Invincible, użytkowniczka forum Vinted.

Niektórzy użytkownicy wskazują też na wysoką przyswajalność protein pozyskiwanych z nasion konopi.

- Białko konopne jest bardzo dobrą alternatywą. Sam czasem je stosuję, bo jest bardzo dobrze przyswajalne i polecane również dla sportowców - pisze Maryjanek, zalogowany na forum Nasiona Konopi.

Białko konopne – gdzie kupić, cena

Proteiny konopne są oferowane przede wszystkim w sklepach ze zdrową żywnością (produkt ten jest klasyfikowany jako superfood), stacjonarnych i internetowych. Cena zależy nie tylko od pojemności opakowania, ale także od zawartości białka w suplemencie i od pochodzenia nasion, z których zostało pozyskane (najdroższe jest białko konopne bio pochodzące z ekologicznych upraw). Cena za 500-gramowe opakowanie zamyka się w przedziale 50-70 zł