Przepisy na zdrowe słodycze od Anny Lewandowskiej: truskawkowe kulki mocy

ok. 25 sztuk (1 sztuka – ok. 30 kcal)

Składniki:

• 100 g daktyli medjool
• 50 g kaszy jaglanej
• 100 ml napoju kokosowego
• 50 ml wody
• 4 łyżki wiórków kokosowych
• 3 łyżki LIO Shake Truskawka do obtoczenia (opcjonalnie) 
• 1 łyżka miodu

Kaszę jaglaną ugotuj w napoju kokosowym i wodzie. Daktyle namocz w gorącej wodzie. Następnie pozbaw je pestek. Dodaj wszystkie składniki, zblenduj, uformuj kulki i obtocz w LIO Shake Truskawka.

Przepisy na zdrowe słodycze od Anny Lewandowskiej: lody z kiwi

ok. 6 porcji (1 porcja – ok. 130 kcal)

Składniki:

• 10 kiwi
• 4 łyżki płynnego miodu

Kiwi obierz i wrzuć do miski lub blendera. Dodaj miód i wszystko zmiksuj. Przelej do foremek na lody, włóż do nich patyczki i wstaw do zamrażalnika. Możesz wykorzystać też pojemniki po jogurtach.

Przepisy na zdrowe słodycze od Anny Lewandowskiej: placuszki bananowe z płatkami owsianymi

ok. 8 sztuk (1 sztuka – ok. 100 kcal)

Składniki:

• 80 g płatków owsianych (ok. 3⁄4 szklanki) 
• 3 jajka
• 2 duże banany
• 1 szczypta cynamonu
• 1 szczypta wanilii
• 1 łyżeczka masła klarowanego ghee do smażenia

Płatki owsiane, jajka, banany, cynamon oraz wanilię zblenduj i odstaw na 15 minut. Jeśli ciasto jest za gęste, możesz dodać odrobinę napoju roślinnego lub jogurtu roślinnego. Na patelni rozgrzej masło klarowane ghee i nakładaj ciasto, formując placuszki (najlepiej na środku patelni). Smaż je, aż nabiorą złocistego koloru. Uważaj, żeby nie podsmażyć ich zbyt mocno, bo nie będą pulchne. Placuszki podawaj z dowolnymi ulubionymi owocami.

Przepisy na zdrowe słodycze od Anny Lewandowskiej: leśna tarta bez pieczenia

12 porcji (1 porcja – ok. 220 kcal)

Składniki:

spód

• 200 g wiórków kokosowych 
• 80 g pestek dyni
• 5 daktyli bez pestek
• 5 śliwek suszonych
• 2 łyżki oleju kokosowego

„leśna” galaretka

• 250 g owoców leśnych (mogą być mrożone) 
• 200 ml wody
• 1 łyżka żelatyny lub agar-agar
• 3 łyżki syropu klonowego
• lawenda do posypania 
• borówki do dekoracji

W blenderze zmiksuj wiórki kokosowe, daktyle, pestki dyni i olej kokosowy. Z przygotowanej masy uformuj spód w formie do tarty lub w tortownicy (śr. 22–24 cm) i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. W tym czasie w ciepłej wodzie rozpuść żelatynę, dodaj owoce leśne, zblenduj, dodaj syrop klonowy, dokładnie wymieszaj i pozostaw do wystudzenia. Przelej chłodną galaretkę na przygotowany wcześniej spód tarty, udekoruj borówkami i posyp lawendą. Wstaw do lodówki na 1–2 godziny.