Składniki

Biszkopt limonkowy:

• 6 jajek
• 160 g mąki pszennej typ 450
• 45 g mąki ziemniaczanej
• 200 g cukru
• skórka starta z 3 limonek
• szczypta soli

Krem truskawkowy:

• 260 g miękkiego masła
• 2 jajka L
• 65 g cukru
• 25 ml spirytusu
• 60 g liofilizowanych truskawek

Gdzie się oświadczyć? Najpiękniejsze miejsca na zaręczyny: top 5>>

Konfitura truskawkowo-różana:

• 200 g truskawek
• 5 ml wody różanej
• 3 g pektyny
• 10 g cukru

Nasączenie:

• 125 ml syropu z kwiatów czarnego bzu
• sok z 2 limonek
• 125 ml wody

Krem waniliowy:

• 400 g miękkiego masła
• 3 jajka L
• 100 g cukru
• 40 ml spirytusu
• 10 ml ekstraktu waniliowego

Rafał Bojar: "Trzeba jeszcze trochę poczekać, by ludzie się przekonali, że ślub jest dla nich, a nie dla rodziców lub znajomych" [wywiad]>>

Przygotowanie

Nagrzej piekarnik do 170ºC. Oddziel białka od żółtek. Białka ze szczyptą soli umieść w misie miksera. Ubijaj do uzyskania gęstej piany, uważaj, aby ich nie „przebić”. Zacznij dodawać cukier, łyżka po łyżce. Miksuj około 10 minut na najwyższych obrotach do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Aby to sprawdzić, przetrzyj pianę pomiędzy palcami. Jeśli nie ma w niej grudek, białka są gotowe. Zmniejsz obroty miksera i zacznij dodawać żółtka, stopniowo i powoli, po każdym chwilę miksując. Mąki przesiej przez sito. Dodawaj do masy jajecznej razem ze skórką z limonek, w 3 turach, po każdej powoli i delikatnie mieszając szpatułką. Piecz w tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia przez 40 minut do suchego patyczka. Wystudź i przetnij na 3 blaty. 

Suknia ślubna z sieciówki. Oto 10 najpiękniejszych wiosennych modeli, które wyglądają drożej niż w rzeczywistości>>

Do metalowej miski wbij jajka, wsyp cukier. Miskę ustaw na garnku z gotującą się wodą tak, aby dno miski nie dotykało wody. Za pomocą miksera ręcznego ubij jajka do rozpuszczenia cukru i osiągnięcia temperatury 65ºC. Masa jajeczna musi być puszysta i jasna. Następnie zdejmij miskę z garnka i kontynuuj ubijanie, aż masa przestygnie. Nie przerywając ubijania, partiami dodawaj masło. Truskawki zblenduj. Gdy krem zgęstnieje, dodaj owoce, zmiksuj. Powoli wlej spirytus, zmiksuj do połączenia. Nie próbuj używać w tym kremie świeżych truskawek. Mają zbyt dużo wody i zwarzą krem. 

Truskawki umieść w rondelku, gotuj do momentu, aż puszczą sok i się rozpadną.

Pektynę wymieszaj z cukrem, wsyp do truskawek, energicznie mieszając. Gotuj kilka minut do momentu, aż konfitura nabierze odpowiedniej konsystencji. Dodaj wodę różaną, wymieszaj i odstaw do wystudzenia. Pektyna zaczyna ostatecznie wiązać konfiturę podczas studzenia. Krem waniliowy wykonaj analogicznie do kremu truskawkowego, dodając ekstrakt waniliowy w miejsce truskawek. Na paterze/podkładzie tortowym ułóż pierwszy blat biszkoptu limonkowego i nasącz go. Wyłóż połowę konfitury, przykryj połową kremu. Połóż drugi, a następnie trzeci blat biszkoptowy i postępuj analogicznie. Tort schłodź w lodówce przez minimum kilka godzin, a najlepiej przez całą noc. Za pomocą szpatułki cukierniczej lub noża obłóż tort kremem maślanym. Dowolnie udekoruj. 

Najmodniejsze torty weselne: 3 proste przepisy na piękne ciasta, które możesz upiec na ślub swojej przyjaciółki>>